Cyclesport.se´s Årskrönika 2011, del 3: Landsväg Herrar


Johan Svensson skär mållinjen som slutsegrare av SWE Cup 2011 på det 80:e Västboloppet i Burseryd – [no link]

::: 60 procent av de artiklar som publiceras på Cyclesport.se handlar om landsväg. Den är den äldsta och största disciplinen i cykelsporten. I 2011-år årskrönika har vi för första gången valt titta på herrarna i en del och damerna i en annan.

Säsongen 2011 var första gången vi fick se ett svenskt UCI-registrerat team med huvudkontor i Sverige. Team CykelCity.se licensierades som ContinentalTeam 2011 och presenterade ett mer omfattande tävlingsprogram än vad laget haft tidigare som elitlag.

Fyra internationella segrar summerades för svenskarna under säsongen, två av dem stod den unge Huskvarna-cyklisten Tobias Ludvigsson i Team CykelCity.se för. Tidigt på våren vann han det inledande tempoloppet i Tour de Normandie och senare under året så tog han en imponerande etappseger i Thüringen Rundfahrt när han representerade landslaget.

Även Jesper Dahlström (Motala AIF) vann i den blågula tröjan. Jesper blev historisk när han blev den första etappsegraren någonsin i den stora norska satsningen Tour of Norway.

Ytterligare en svensk seger i Tour of Norway kom när Johan Lindgren (Team CykelCity.se) spurtade in som etta till etappmålet i Halden.

2011 var också året då vi åter kunde glädja oss åt en ny svensk pro-cyklist. De fina resultaten under året gav Tobias Ludvigsson först ett stagiare-kontrakt med Skil-Shimano och sedan innan han ens hunnit börja tävla för laget så var ett 2-årigt kontrakt som ordinarie åkare i laget 2012-2013 klart för 20-åringen från Huskvarna.

Bland de redan etablerade pro-cyklisterna så var det både glädje och sorg i samband med de stora tourerna. Thomas Löfkvist axlade manteln som lagkapten i Team Sky inför Giro d´Italia. Under våren visade han stark form genom bland annat vara 10:a totalt på det italienska etapploppet Tirreno-Adriatico. Han slutade 21:a totalt vilket var en bit ifrån både hans egen och lagets målsättning. Thomas gjorde ananrs flera fina resultat under året. Hemma i Sverige var han tvåa på Tempo-SM. På slutet av säsongen återkom han i Spanien Runt som en av lagets starkaste domestiques där han bl.a. kämpade riktigt hårt för att hålla Bradley Wiggins i den röda ledartröjan.

Gustav Larsson blev petad från SaxoBank-Sungards laguppställning kort före både Girot och Tour de France. Inför nästa säsong har han skrivit kontrakt med holländska Vancansoleil istället. Gustav gjorde således ingen av de tre stora i år. Det blev en 6:e-plats totalt på Schweiz Runt och han var 12:a på VM-tempot samt tvåa på säsongsavslutaren Chrono des Nations.

Fredrik Kessaikof var istället den som utmärkte sig mest bland pro-åkarna. Han blev visserligen petad ur tour-laget bara en vecka före start. Istället fick han föra befälet för Astanas trupp på Österrike Runt. En etappseger och slutseger spikade därmed stockholmarens största framgång som landsvägscyklist. Spanien Runt såg länge ut att bli en supersuccé för Fredrik. Tyvärr så krävs det mycket mer än starka ben för att vinna ett treveckors lopp. Efter två veckor bland de absolut bästa i tävlingen och en fjärde plats i sammandraget så slog magsjukan till och de sista etapperna blev en sorti i skuggan av framgångarna i början av tävlingen.

En annan svensk som måst nämnas i sammanhanget internationella framgångar är Alexander Wetterhall. Han inledde sin första säsong med Endura Racing i Argentina redan i januari och var sedan den svensk som tävlade absolut mest under säsongen. Efter flera starka tempoetapper, bl.a. sjundeplats i Vuelta Ciclista a la Region de Murcia, 4:a på Olympias Tour och 2:a på Boucles de la Mayenne, där han även slutade sexa totalt. alexander var trea på Tempo-SM.

Det är oklart om det någon gång funnits en svensk brittisk mästare – nu finns det det. Gunnar Grönlund från Örebro körde hem sin mästartitel i bergstempo i slutet av säsongen och erövrade på så sätt sin första mästartröja i karriären.

Mästartröjor delades det ut på hemmaplan i slutet av juni. Gustav Larsson visade med all önskvärd tydlighet att han är landets bästa tempocyklist när han vann Svenska Mästerskapen på Sollerön. På linjeloppet kom årets skräll när 19-årige Philip Lindau (Team CykelCity.se) spurtade först över mållinjen på en mycket kall och regnig midsommarafton.

Kriteriummästerskapen avhandlades i Halmstad under Sveriges Televisions SM-veckan. Även här blev det Team CykelCity.se som avgick med seger. Sebastian Balck imponerade i avslutningen och kommunicerade sn glädje inför TV-kamerorna på slutvarvet i sololedning.

Landsvägscupen, SWE-Cup 2011 inleddes i Ljungsbro på Ösgötaloppet. Borås CA dominerade loppet och tog hem segern genom Edvin Wilson. Wilson behöll sedan tröjan efter en makalös jakt i avslutningen på Åstorpsloppet. Tyvärr så vurpade han illa innan den tredje deltävlingen och tvingades att stå över flera lopp på grund av ett komplicerat nyckelbesbrott.

Mats Andersson (Nordic ECO Vallentuna CT) tog över ledningen på Kinnekulleloppet. Han behöll ledningen även efter Eurosport Vättern Grand Prix trots att han var på landslagsuppdrag i Tyskland när tävlingen kördes, men han fick snällt lämna den gula tröjan vidare till Johan Svensson från Borås CA efter etapploppet Tour of Jamtland.

Svensson behöll sin ledning över de två sista deltävlingarna i Burseryd. När cupen avslutades i backen upp till Bokskogen på det 80:e Västboloppet kunde Svensson sträcka armarna i skyn som slutsegrare för SWE Cup 2011.

Tyvärr så får vi efter säsongen säga hej och tack, åtminstånde för den kommande säsongen, till tre av landets strukturerade elitlag. Borås CA, Motala AIF CK och Nordic ECO Vallentun CT kommer inte att tävla vidare som team under 2012.

Mer glädjande besked kom under hösten om att CK C4 utökar sitt lag ordentligt med en 12-mannatrupp i ett a-lag under namnet Trek Sweden Racing och ytterligare tio åkare i ett b-lag under samma namn som man tävlat den här säsongen Team Refero-CK C4. Lika glädjande, men skanske inte lika överraskande, var beskedet om att Team CykelCity.se fortsätter som UCI ContinentalTeam under säsongen 2012.

Team CykelCity.se är det lag som stått för det internationella tävlande bland svenska team. Ett par internationella segrar, tre SM-guld (tempolag, linje, kriterium), flera internationella pallplatser, en åkare vidare till pro-kontrakt och ett stort antal segrar i Sverige gör laget till landets i särklass starkaste, mest rutinerade och mest välorganiserade. En eloge till lagledningen som håller en fast och konsekvent linje i sitt arbete med cyklisterna i laget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *