Cyclesport.se´s Årskrönika 2011, del 2: MTB

Jesper Dahlström på väg mot seger i CykelVasan 2011 – loppet som i sig är svensk MTB-cyklings största framgång under säsongen som gick. – [no link]

::: MTB säsongen 2011 innehåller många goda ingredienser, djupt engagemang, spänning, lycka, med- och motgång. CykelVasan, Alexandra Engen, Felix Beckeman och Team Kalas är några av de mer framstående aktörerna i år. Läs vår Årskrönika om MTB och lägg gärna till dina bästa minnen från säsongen i kommenteringsfältet under texten.

MTB-cyklingen i Sverige har både minskat och vuxit under säsongen 2011. Aldrig för har ett lopp sålt slut på 9.000 startplatser som CykelVasan gjort inför 2012 men vi har samtidigt ett mycket litet antal som elitsatsar i landet.

Flera av landets bästa MTB-åkare inledde säsongen på Cypern med Sunshine Cup. De båda grannarna från Alingsås, Emil Lindgren (Rabobank-Giant Offroad) och junioren Dennis Wahlqvist Alingsås SC) fick stå på pallen under de fyra tävlingsdagarna. Emil slutade tvåa totalt i tävlingen.

Emil vann senare under säsongen sitt första SM-guld i MTB-crosscountry, guld blev det även på XC-tempoloppet. Det blev fler segrar för honom under året, både i Sverige, England, Holland och Danmark.

Team Kalas satsade hårt under året och med framförallt Matthias Wengelin och Magnus Darvell så tävlade man framgångsrikt ute i Europa. Även Kalasåkarna inledde säsongen på Cypern med Darvell på sammanlagd niondeplats som senare följdes upp med en åttondeplats på italienska Citta´diI Sirmione – Trofeo Senini.

Darvell fortsatte att köra riktigt bra, han kunde inte hålla fast vid mästartröjan på SM, det blev två silver på tävlinagrn i Borås. han också stå på pallen i andra sammanhang, bland annat på norska Birken.

Matthias Wengelin är en av de mest segerrika cyklisterna i Sverige i år, kanske den mest segerrika i alla discipliner. Trots det så blev det varken cupseger på XC- eller långlopp, inte heller några SM-medaljer. Maskinen Wengelin har inte kommit väl överens med fru fortuna den här säsongen men han är likväl en av de bästa svensk MTB-cykling har.

Den svenska MTB-cupen, SWE Cup MTB XC, hade en något knackig planering och det var länge oklart hur många tävlingar som skulle komma att ingå. När allt var färdigkört så stod Håkan Löfström (Merida-IK Jarl) överst på pallen totalt.

Långloppscupen bytte namn inför årets säsong. Mitsubishi MTB-Challenge heter den nu anrika cupen med flera av landets största MTB-lopp. Cupen vanns totalt av Lars Bleckur (Cykloteket RT). Lars la även vantarna på guldet i MTB-Marathon som kördes på Finnmarksturens tävling i Ludvika.

Damerna:
På damsidan är det otvetydligt Alexandra Engen som dominerat. Här kan man rabblar resultat för 23-åringen från Bankeryd som nu tagit klivet upp från U23-kategorin och uteslutande tävlar i elitklassen. Två SM-guld blev det i Borås i somras. Och sammantaget en säsong där hon etablerat sig ordentligt bland världseliten och lagt en stadig kurs mot OS i London.

Bland andra unga stjärnor kan man konstatera att U23-cyklisten Kajsa Snihs (Merida-IK Jarl) är på väg tillbaka efter en segdragen ryggskada. Medalj på SM och världsrankingpoäng har det blivit under året för henne.

Åsa Erlandsson är en av de mest rutinerade svenska MTB-åkarna på damsidan någonsin. Efter en tung såsong 2010 visade hon tydligt i år att hon inte behöver tänka på att ställa cykeln åt sidan på ett bra tag framöver. Det blev flera intenrationella topp-placeringar under året.

På hemmaplan fortsatte Emmy Thelberg att vara den självklara långsloppsregenten. Seger på Mitsubishi Challenge men när SM MTB-Marathon avgjordes fick hon se sig besegrad av den nya mästarinnan Angelica Edvardsson (Cykloteket RT).

SWE Cup MTB-XC kom att bli en batalj mellan de båda husqvarnacyklisterna (IKHP) Ann Berglund och Josefin Ahlström. Där den senare vann med god marginal.

CykelVasan
CykelVasan förtjänar en egen rubrik i årskrönikan för i år har det verkligen lossnat för det magnifika loppet mellan Sälen och Mora. 4.000 startande var taket för anmälningar inför årets lopp. Den siffran nåddes under våren och flera cyklister fick vänta med att debutera i loppet ytterligare ett år.

Cyclesport.se var på plats och följde loppet live under tävlingsdagen i mitten av Augusti. Jesper Dahlström (Motala AIF), en annan av landets starka herrcyklister, vann en spännande spurtduell över Team Kalas Matthias wengelin och exproffset Johan Lindgren (Team CykelCity.se). På damsidan blev det finsk seger genom Pia Sundstedt för Ann Berglund.

Att succén var ett faktum framkom tydligt när 9.000 startplatser till 2012-års uplaga av loppet sålde slut på två dygn, trots att arrangören hade problem med anmälningssystemet under tiden.

Downhill:
Trek-sponsrade Felix Beckeman från Uddevalla är den cyklist som stått för de internationella framgångarna bland downhillcyklisterna under året. 10:e-platsen vid VM i 4x är årets främsta merit i utförsdiscipliner bland svenskar.