Cyclesport.se´s Årskrönika 2011, del 1: Cross & Bana


Magnus Darvell, årets främsta profil inom svensk cykelcross. Foto: Fredrik Carls – [no link]

::: Under sju år har Cyclesport.se bevakat svensk cykelsport. Det är en sport i ständig förändring och utveckling. Årets årskrönika sammanfattas av den drygt 1050 artiklar som publicerats på sajt och vi börjar med de discpiliner som håller till utanför asfalten.

Velodrom:
Svensk cykelsport har vuxit i antal sätt som det tävlas på. Velodromen i Falun har bjudit på några några riktigt fina nya möjligheter för svenska cyklister under vinterhalvåret. Det första Riksmästerskapet kördes i Januari och Joel Håland (Falu CK) blev först att bli seniormästare.

Ytterligare ett kapitel skrevs i velodromens historia när det stod klart att bolaget med eldsjälar och pionjärer som byggde banan tvingades i konkurs. Björn Stenberg och alla som jobbat ideellt och som skjutit till pengar i Velodrom & Mästarfabriken förtjänar alla respekt för att de vågade, utan deras insats hade det inte funnits någon bana i Sverige.

YA Elit tog över ägandet av banan och säkrade att det finns en bana att cykla på även i framtiden.

Under hösten har den andra vintersäsongen med velodromen dragit igång. Ett par åkare satsar på att tävla internationellt, Marcus ”Bamse” Ottosson (Falu CK) och Hampus Stendahl (Täby MTB) fanns under hösten med på Öppna litauiska mästerskapen.

En ny frisk fläkt för banan har varit den träning som friidrottsstjärnan Sanna Kallur bedrivit där. Falutjejen som normalt har spikskor under fötterna har gränslat cyken med bravur och slagit rekord på sprintersträckan flera gånger om.

CykelCross:
När året startade var cykelcross-säsongen i fullgång. Trots en sträng vinter så kördes tävlingar på snö och is. Det var två landsvägsproffs som stod som blickfång under årets för sta månader. Emil Lindgren (Alingsås SC/Rabobank Giant Offroad) och Karin Aune (Örebrocyklisterna/Michaela Fanini Record Rox) vann Merida Northwave CX-Cup.

En VM-medalj blev det i disciplinen. Benny Andersson (Team Trek Åstorp) var tvåa på Masters-VM. Lindgren och Åsa Erlandsson (Varbergs MTB) åkte bäst av svenskarna på VM men det var tyvärr långt fram till loppens bästa åkare.

2011 är året då Merida Northwave Cup kört final två gånger, en gång för förra säsongen och en gånbg för årets ssäong. Vis av erfarenheten från fjolårets väderlek så kortades säsongen ner med en månad för att undvika det snökaos som varit.

Den stora dominanten i svensk cykelcross och den förste att närma sig riktig internationell konkurrenskraft är Magnus Darvell (Team Kalas) från Falun. Han vann SM och har dominerat på de cuptävlingar som han kört och avgick med totalsegern för några veckor sedan i Göteborg. Fokus för Darvell har ändå varit på Världscupen. Bästa placeringen i år kom på den spanska deltävlingen i Igorre där han åkte in på 25:e plats.

På damsidan har Åsa Erlandsson tagit ett ordentligt kliv framåt och utvecklats till en riktigt duktig crossåkare. Hon vann både SM och Merida Northwave CX-Cup. I samband med världscupdeltävlingen i belgiska Namur i December körde hon in en fin poängskörd.

Topp och bredd har utvecklats starkt inom cykelcrossen under året, däremot verkar det tyvärr saknas en bredd av elitsatsande åkare och cupens prestigeklass har haft problem att fylla upp med elitåkare. Nya förlag om förändringar som skall motivera fler att satsa på tävling har kommit fram och det är med stor glädje som vi blickar framemot både cross- och veldromsäsongen 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *