Glenn Magnusson pratar om kris i Svensk cykelsport


Herranas förbundskapten Glenn Magnusson talar ut om krisläget till Eurosport.se

FALKÖPING ::: Utvecklingen inom Svensk cykelsport går bakåt. I tre år har Anders Karlsson kostat enorma summor för förbundet men trots internationella framgångar har han ännu inte visat att han har kompetens att föra sporten framåt, snarare tvärt om. Nu tar herrarnas förbundskapten, den trefaldige etappvinnaren i Giro d’Italia, bladet från munnen; – Antingen satsar vi på att ha cyklister i VM om några år eller så har vi inga alls”, säger Magnusson till Eurosport.se.

Sverige har cyklister som vinner medaljer på stora internationella mästerskap både inom landsväg och MTB. Svensk närvaro är markant vad gäller den yppersta världseliten, men glappet till nästa generation Pro-cyklister är oerhört stort.

Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Anders Karlsson har en hög lön och tar ut många timmar i övertid. Ändå har han inte visat förmåga att leda arbetet framåt vad gäller utvecklingen av svenska cyklister. Kanske klappar hjärtat mer för något av dom företag som han är involverad i vid sidan av sin heltidstjänst på förbundet än den arbetsgivare som betalar flera hundratusentals kronor om året för att han skall göra ett kompetent jobb?

Förbundkaptenen för landsvägsherrarna säger sin åsikt rakt ut på TV-bolaget Eurosports hemsida:
– Just nu är det en otäck trend inom svensk cykel och vi måste göra en satsning på både herr- och damsidan. Det finns inga andra vägar just nu. Antingen satsar vi på att ha cyklister i VM om några år eller så har vi inga alls!”

Glenn konstaterar i intervjun att våra grannländer har ett stort antal continental-team och att landslagsverksamheten inte får samma betydelse då. För att åstadkomma en möjlig utveckling för de svenska talangerna krävs en omfattande landslagsverksamhet. Han anser att hans roll som förbundskapten behöver utnyttjas mer och att budgeten för landslaget inte är tillräcklig.

Under Anders Karlssons tid som generalsekreterare så har landslagsverksamheten gått från ett mycket lovande läge till att bli helt nedmonterad för herrcyklisterna på landsväg. Lag som Team CykelCity, Cyclesport.se och Magnus Maximus har sett till att svenskarna fått tävla internationellt dom två senaste åren. Under 2009 körde U23-herrarna inte ett enda landslagsuppdrag förutom VM. Förbundet lyckades inte ens att sätta ihop ett U23-landslag till någon av de två UCI European Tour-deltävlingarna som gick i Sverige.

Noterbart är att samtliga av de tre största svenska stjärnorna just nu, Fredrik Kessiakoff, Gustav Larsson och Thomas Lövkvist, har en bakgrund i Team Crescent och Team Bianchi. Laget som leddes av Bosse Flodin och senare Tommy Prim såg till att cyklisterna fick tävla internationellt. Vid sida av detta lag fanns då både landslagsverksamhet och stora svenska lag som Team Mälarenergi, Team Trek och Cyclecomponents.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *