Fredrik Ericsson lägger av!


Fredrik Ericsson. Foto: Dennis Nystrand – [no link]

FALUN ::: Den 31-årige upplänningen Fredrik Ericsson avbryter sin satsning som elitcyklist. Han fanns med i det nu nedlagda danska laget Team Capinordic. Efter att ha sökt ny arbetsgivare inför kommande säsong har han nu fattat beslutet att inte satsa vidare. Nu väntar nya utmaningar för den tidigare svenske tempomästaren.

-Just nu kl 00:00 gick min personliga ’dead line’ ut för beslutet om jag ska fortsätta som tävlingscyklist även 2010 eller gå i pension. Inget kontrakt nu = jag beslutar mig för att lägga av, skrev Fredrik Ericsson sent igår kväll på sin blogg.

-Har haft det på känn en längre tid, men nu är det alltså konkret. Återkommer med lite tankar och reflektioner inom kort, skriver Fredrik vidare.

Fredrik började som tävlingscyklist i hemmaklubben Upsala CK. Han tävlade i huvudsak på MTB, men det var inte där han kom att ha sina största framgångar. Han gjorde bitvisa gästspel på landsvägstävlingar och körde med varierande framgång.

När säsongen 2006 drog igång fanns Fredrik på startlinjen iförd Team CykelCity/Quickers tävlingsdräkt. Han presenterade sin stora landsvägssatsning genom en imponerande soloseger på Östgötaloppet.

Tillsammans med Team CykelCity/Quicker fick Fredrik möjlighet att tävla internationellt. När den norska EuropaTour-tävlingen, etapploppet Ringerike GP kördes knep Fredrik en total tredjeplats, senare på året var han tvåa i Norges andra UCI European Tour-tävling, Roserittet.

Övriga internationella lag som var på plats i Norge imponerades stort av Fredriks enorma fysik. Efter säsongen skrev han kontrakt med det holländska continentalteamet Time-Van Hemert

Säsongen 2007 inleddes i Afrika med den mycket spektakulära tävlingen Tour de Gabon. Tillsammans med Time-Van Hemert blev Fredrik snabbt en erfaren internationell cyklist. Han fick uppleva det tuffa livet som kämpande continentallagscyklist, med låg inkomst och ett tufft tävlingsprogram.

Fredrik körde flera stora tävlingar mot tuffaste internationella motstånd. Efter säsongen slutade teamet som continentalteam och Fredrik valde att flytta hem till Sverige och staden Falun som varit hans hemort sedan 2003.

Fredrik studerade intensivt på högskolan i Falun. Studierna inriktade sig på träning och fysiologi. Redan 2006 tog han examen från
Idrottstränarprogrammet med C-uppsats i fysiologi. Under säsongen 2008 skrev han både C-uppsats i pedagogik och D-uppsats i fysiologi. Han ingick återigen i Stockholmslaget Team CykelCity men hade inga höga förväntningar på tävlingsresultat.

När säsongen drog igång var Fredrik outstanding. Han vann Ringerike GP och senare på säsongen blev han Svensk Mästare på tempo. Han slog den blivade OS-silvermedaljören Gustav Larsson på den diciplin i vilken Larsson är en av de världsledande. Resultatet gav internationellt eko och Fredrik kom åter i ropet för en ny proffs-satsning. I slutet av säsongen vann han även det prestigefyllda etapploppet Univest GP i Pennslyvania, USA.

Det blev till slut det danska continentalteamet Capinordic som skrev kontrakt med Ericsson. Ett tufft tävlingsprogram har gett honom flera pallplatser på UCI European Tour under året. Då han var hemma i Sverige blev det bl.a. två silvermedaljer på SM. I slutet av September respresenterade han Sverige på tempo-VM och det sista internationella etapploppet med teamet blev franska Tour de Gevaudan.

När Team Capinordic sent under säsongen annonserade sin nedläggning började Fredriks sökande efter en ny arbetsgivare. Tyvärr har han inte kunnat finna en lösning som gjort det möjligt att satsa vidare.

Jag tror med all säkerhet att vi får anledning att rapportera mer om Fredrik Ericsson i framtiden. Hans stora kunnande och erfarenhet gör honom till en värdefull person när det gäller att finnas med och utveckla svensk cykelsport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *