Inför säsongen 2008, del 4: Fredrik Johansson!


– [no link]

LUXEMBOURG ::: Under de mörka vintermånaderna tar Cyclesport.se pulsen på de svenska cyklister som spenderar mesta tiden utanför landets gränser. Idag går vi vidare i denna serie med Fredrik Johansson.

Vi på Cyclesport.se kontaktade Fredrik för att höra hur det ser ut inför kommande säsong.

Västerås killen Frederik Johansson är född den 18 mars 1978.
Sedan ett par år tillbaka är han bosatt i Luxenburg. I år tog han sin främsta seger hittills i karriären då han vann det franska etapploppet Ronde de l’Oise (UCI 2.2).

Nu är det klart att Fredrik Johansson kommande säsong kommer att tävla för det Luxembourg baserade laget Differdange – Apiflo som har varit registrerade som continental lag hos UCI i tre år.
Inför 2008 satsas det dock hårdare än någonsin tidigare, då den franska sponsorn Apiflo Vacances har tillslutit. Apiflo Vacances är ett företag som bygger och administrerar hotell- och semesterhus, framförallt i Frankrike.
Laget kommer att bestå av 18 cyklister (sju olika nationaliteter) under 2008, varav 10 cyklister är nyförvärv. Dessutom har laget kontrakterat två nya sportdirektörer; holländaren Koop och fransmannen Lacressonnière.
Den långsiktiga målsättningen för laget är att inom några år bli ett etablerat proffslag.


”Det nya lagets tröja”

Under säsongen 2007 körde Fredrik för det danska Continental laget Team Designa Kökken. Han berättar så här angående lagbytet:
– Det har varit ett bra lag på många sätt då de har en välutvecklad organisation och bra material.
Det som varit mindre bra är att jag endast fick ihop dryga 50 starter under året, trots att jag körde i stort sett hela lagets program. Det blev också ganska många resor till Danmark, vilket var tufft.
I slutet av säsongen avgick den nuvarande managern och en ny styrelse tillträdde. De erbjöd mig en förlängning av kontraktet men jag valde istället Differdange – Apiflo Vacances för 2008,
främst på grund av ett bättre tävlingsprogram och att de håller till just i Luxembourg.
Jag blev mycket glad då managern Gabriel Gatti valde att erbjuda mig ett kontrakt under hans vingar igen. Det känns också kul att få köra tillsammans med Håkan Nilsson igen och att slippa vara enda utlänningen i laget, som jag var under 2007.


För snart fyra år sen bosatte sig Fredrik i Luxembourg där han kommer att fortsätta att bo.
Han bor tillsammans med sin fru Katarina som arbetar på en förskola där nere.

Fredrik berättar om boendet:
– Luxembourg ligger centralt i Europa och det är enkelt att ta sig till de olika tävlingarna som vi kör. Träningsvägarna är lagom kuperade och utan alltför mycket trafik.

I närheten bor mina båda svenska kompisar Håkan Nilsson och Jonas Ljungblad och här bor även flera danska proffscyklister, så det är gott om bra träningskompisar.

Under säsongen 2008 kommer han att åka på det belgiska cykelmärket Ridley. Modellen blir carbon ramen Damocles, som utrustas med material från Shimano Dura-Ace och ITM. Sadlarna kommer från SMP och hjulen från Mavic.

Första tävlingen för säsongen är inte långt borta för Fredrik. Säsongen börjar nämligen redan 7-13 januari med etapploppet Jelayah Malaysia (UCI 2.2). Tävlingen kommer mest fungera som förberedelse för den europeiska säsongen som eventuellt inleds med det franska etapploppet Etoile de Besseges (UCI 2.1) i början av februari.
Annars är det tack vare fransk sponsor, franska cyklister och fransk sportdirektör som laget kommer att tävla mycket i Frankrike under 2008. Som lag kommer de satsa på den franska cupen, som består av ett antal endagstävlingar av kategori 1. De två Luxembourgiska etapploppen Tour of Luxembourg och Fleche du Sud är också viktiga tävlingar för laget.

Han säger att hanns personliga målsättningar är att vinna tre UCI-kategoriserad tävlingar under 2008 och vara bland de fem främsta i en fransk cuptävling. SM i Falun är också något som han kommer satsa på.

Fredrik Johansson vill gärna berätta för den svenska cykel publiken att 2007 var ett tufft år när det gäller avslöjanden inom doping.
Under en period var jag nära att tappa sugen då jag tvingades inse att det var mycket värre än vad jag kunnat drömma om. Jag har gått runt och varit så naiv att jag trott att endast ett fåtal har dopat sig.
Jag tror att krafttagen hjälper till att rensa upp riktigt ordentligt. Även om det troligen alltid kommer finnas fuskare så blir det i alla fall mycket svårare för dom nu. Detta har gett mig ny motivation igen och nu satsar jag på att ha kul och göra det så bra jag kan.

2007 var också året där jag tog min främsta seger hittills i karriären då jag vann det franska etapploppet Ronde de l’Oise (UCI 2.2).

För att veta mer om Fredrik Johansson om det är möjligt då han gav mycket bra svar på frågorna så kolla in hans egna hemsida:
www.fredrikjohansson.net

, där han gärna besvarar frågor som skrivs i hans gästbok.
Lagets hemsida:
www.cci-differdange.lu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *