Landslags-sponsorn Green Cycles bildar Pro-Team


Jacques Hanegraf har tidigare sagt att det inte blir några pengar till Svenska Cykelförbundet, blir det ändring nu? – [no link]

BÅLSTA ::: Det svenska bolaget Green Cycle Associates AB, med fd Telecom-proffset Michel Lafis i styrelsen, skrev i fjol ett 2-årigt sponsoravtal med Svenska Cykelförbundet. I höstas meddelade man från företaget att man skulle bryta kontraktet. Förbundet avböjde en process kring avtalet. Nu är företaget på gång med ett nytt proffslag. Betyder det att det finns nytt hopp för cyklisterna i U23-landslaget.

Inför säsongen 2007 var det många som jublade. Svenska cykelförbundet hade skrivit på ett tvåårigt sponsor avtal med företaget Green Cycles Associates AB. Företaget var då paying agent till det svenska protour-team Unibet.com. Det blev också Unibet.coms färger och logotyp som kom att pryda landslagsdräkten.

Avtalet innefattade pengar som var öronmärkta för U23-landslaget, därutöver så kunde landslaget utnyttja resurser från företaget. Den stora summan pengar gjorde att U23-landslaget blev fullfinansierat och hade ett bra program. Övriga landslag inom Svenska Cykelförbundet fick det också bättre.

Trots att det det brar gått ett år på tvåårskontraktet så står nu cykelförbundet utan dessa pengar till U23-landslaget. Anledningen är Green Cycles meddelat att de inte tänker fullfölja sina åtaganden i ytterligare ett år. Svenska Cykelförbundets ordförande Anders Björklund fick besked i samband med VM i slutet av september. Då kommenterade han saken med att det inte var aktuellt med en juridisk process mot företaget.

I slutet av september så hade Green Cycles förlorat sin stora sponsor, spelbolaget Unibet.com. Företaget hade flera kontrakt med cyklister som man var betalningsskyldig för i ytterligare ett år. För en utomstående såg framtiden allmänt dyster ut för bolaget. Nu är situationen en helt annan.

Det har länge varit känt att fronfiguren, holländaren Jacques Hanegraf planerade ett nytt team. Frågan har däremot inte varit helt klar om det även skulle komma att innefatta att jobba vidare med det svenska bolaget Green Cycles. För fem dagar sedan blev det officiellt från det internationella cykelförbundet (UCI) att han kommer att fortsätta med den licens som bolaget har hos UCI. Det är en licens för ProTour som man nu vill använda för registrering av ett lag i nivån under ProTour, Pro-Continental. Trots att deadlinen för registrering av team gått ut nu så har UCI givit Green Cycles ytterligare en tid för att få färdigt alla papper kring sitt nya team.

Trots att Green Cycles nu är tillbaka på banan med ett Pro-Team så har det inte kommit något klartecken från Svenska Cykelförbundet om U23-landslagets finansiering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *