Hög fart på dagens två etapper i GP Rüebliland

– 4 åkare i klungan, en efter och en DNS, så summerade sportchef Oskear Ekman dagens första etapp för juniorerna i Svealand CT. GP Rüebliland fortsatte med en tempoetapp på eftermiddagen där Erik Ekman tvingas till något så ovanligt som att behöva väja för ett flygplan(!).

Det är vanligt att internationella junioretapplopp präglas av vurpor, speciellt tidigt i etapperna. Alla vill visa sin förmåga och alla sitter med en rädsla att inte vara på rätt ställe. Klungorna består ofta cyklister som är vana att vara i topp på ungdoms och juniortävlingar på nationell nivå, men när man samlar alla som är duktiga nationellt på ett och samma lopp så uppståren ny situation för många åkare – helt plötsligt så har dom hamnat långt bak i en stor klunga och detta skapar stress. Stress skapar vupor – så även för cyklisterna i det svenska juniorprojektet Svealand Cycling Team.

För andra dagen i rad så vurpade Acke Dahlbom tidigt i loppet. Den här dagen tvingades han att bryta tävlingen. Lagkamraterna kämpade på och fanns med i den stora huvudklungan som spurtade om elfte plats bakom en utbrytargrupp på tio man. Det blev placeringar i mitten av fältet för de fyra åkare som var med i klungan och ett stabilt utgångsläge för eftermiddagens tempoetapp. Erik Ekman var bäst placerad sammanlagt på 25e plats, 52 sekunder efter ledande norrmannen Stian Edvardsen-Fredheim. Snitthastigheten på etappen var knappa 46 km/tim.

10 km tempolopp är en inte helt ovanlig distans på internationella etapplopp, både för junior och elit. Det sprider ut fältet i sammandraget, men skapar inte så stora tidsskillnader att tävlingen är avgjord innan alla etapper körts. Korta tempolopp kräver andra saker av cyklisterna än de långa tempolopp som man normalt kör vid t.ex. mästerskap. Ofta är det tekniskt intensiva banor just i samband med etapplopp och då infinner sig aldrig den där harmonin som många duktiga tempoåkare vinner mycket på.

Segern gick till en norrman, Trym Brennsaeter, som tog över ledningen. Att Norge har världens bästa unga cyklister råder ingen tvekan om. De senaste veckornas junior- och U23-tävlingar talar sitt tydliga språk. Att Odd Christian Eiking dessutom hade den röda ledartröjan i Spanien Runt i en hel vecka understryker med all tydlighet vilken stornation vårt västra grannland blivit. Där har man bedrivit ett strukturerat utvecklingsarbete på bred front under många år, under ledning av förre svenske förbundskaptenen Hans Hampe Falk. Samtidigt som detta etapploppet pågår så körs det stora internationella junioretapploppet Giro della Lunigiana i Italien, även där finns det Norge representerat med ett lag.

För juniorerna i Svealands CT så blev etappen en tuff utmaning, särskilt som flera av toppåkarna på etappen kom till start med full tempoutrustning. Svenskarna hade enbart linjecyklar till hands. Det blev inga framskjutna placeringar på just den här etappen. Erik Ekman fick dessutom en särskilt ovanlig utmaning. Det är få gånger som cyklister behöver hålla undan för flygplan på vägen, men just detta skedde för honom idag. Sportchef Oskar Ekman berättar:

– Det höll dock på att sluta illa då Ekman som körde sist råkade ut för en riktigt otäck incident där en bil med ett segelflygplan 😲 på släp svängde rakt in på den enkelriktade vägen men fastnade i korsningen precis när Erik kom över ett krön i 60kmh. Som tur var körde vi med radio och vi kunde ta oss igenom situationen. Erik fick dock stanna och svänga höger, runt flygplanet, för att sedan åter vända ner vänster in på banan. Stor tur att det gick bra men en riktigt rejäl bukett med ris till arrangören. Vi har lämnat in en protest och det ser ut som vi kommer att få en tidskompensation för det inträffade. Mest är vi glada att det gick bra!

Tävlingen avslutas under söndagen med kungaetappen, 1700 höjdmeter på smala vägar.

SAMMANLAGT EFTER 3 AV 4 ETAPPER:
1 BRENNSÆTER Trym NORWEGEN en 4h17’16” (moy. 44,22 km/h)
2 PICKERING Finlay FENSHAM HOWES-MAS DESIGN 00:07
3 FEUERHELM Luke LUX/SIDESHOW 00:23
62 WARRÉN Joel SVEALAND CYCLING TEAM 01:53
64 PEDERSEN Eric SVEALAND CYCLING TEAM 01:55
73 EKMAN Erik SVEALAND CYCLING TEAM 02:02
121 BORGSTRÖM Johan SVEALAND CYCLING TEAM 23:39
122 LOVIDIUS Gustav SVEALAND CYCLING TEAM 28:50

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.