Nu rullar cykeltävlingarna på OS igång – Rissveds ensam i blågult

Genom åren har 107 cyklister representerat Sverige vid de olympiska spelen. Cykelsporten har levererat tre medaljer vid OS de senast åren, två silver i Peking och ett guld i Rio. Inför tävlingarna i Tokyo är det just den regerande olympiamästarinnan Jenny Rissveds som ensam får representera Sverige i de tvåhjuliga tävlingsgrenarna.

Cykling fanns med på programmet redan då det första moderna olympiska spelen avgjordes i Aten 1896. För svensk del har det inneburit 17 medaljer, 14 till herrarnas insatser och tre till damernas. Statistiken präglas naturligtvis av att damerna inte tilläts tävla på cykel i OS först förrän 1984 i Los Angeles. Mycket har hänt genom åren. Vid årets olympiska spel finns det elva grenar inom cykelsporten. Landsvägscyklingen och bancyklingen har varit grundpelarna i OS-cyklingen sedan 125 år tillbaka. 1996 i Atlanta var första gången som MTB-cyklisterna fanns representerade och sedan 2008 finns BMX med på OS-programmet.

Det har varit lite olika varianater av cykling genom åren, vad sägs om 10 mil indivuellt tempolopp eller 12-timmars uthållighetslopp. Kanske inte de mest intensiva disciplnerna att visa för en hugad TV-publik? Lagtempo var länge en svensk paradgren med guld 1912 i Stockholm, silver 1920 och 1968 samt brons 1924, 1928, 1932, 1964 och 1988. Emma Johansson blev Silver-Emma med hela svenska folket efter bl.a. silver på landsvägsloppen i Peking 2008 och Rio 2016. Bernt Johanssons guld vid OS i Montreal 1976 blev framröstat till ”Det mest klassiska ögonblicket i Sommar-OS” av SVT’s tittare. När Rissveds tog guld efter total dominans på Cross Country-tävlingarna på MTB i Rio så ansågs det vara den största överraskningen medaljmässigt för Sverige vid det OS’et. Jennys guld är i skrivandets stund den senast tagna svenska OS-medaljen.

Inför årets sommar OS så består den svenska truppen på cykel ev endast en cyklist. Efter att Örebrocyklisternas Emilia Fahlin valt att avstå sin plats i tävlingarna så är det Rissveds som ensam utgör det Svenska Landslaget. Förväntningarna kring att 27-åringen från Falun skall kunna försvara sin titel är lågt ställda (precis som hos de flesta sportjournalister inför OS i Rio). Resultaten har varit varierande under säsongen, men med flera framträdande placeringar på världscupen, bl.a. två andraplatser på den olympiska distansen.

Mycket har skrivit om Jenny mellan dessa två OS. Hon har varit öppen kring att berätta om sin mentala hälsa, time-out från tävlande och en tuff resa tillbaka till de stora internationella tävlingsresultaten. Rissveds är en enastående människa och förebild som alla kan lära sig något av. Uträknad av många då hon hon valde att kliva av den internationella proffscircusen, men gång på gång visar hon att hon tillhör de absoluta världseliten – trots att hon inte representerar något av de största teamen i världen.

Den 27e Juli, kl 8 på morgonen håller vi tummarna, då går starten för Rissveds och hennes konkurrenter i Tokyo. Regerande mästarinna – och underdog – ett fantastiskt läge för en storslagen idrottare.

OS-program Cykel 2021:

24/7: Linjelopp – herrar
25/7: Linjelopp – damer
26/7: MTB XCO – herrar
27/7: MTB XCO – damer
28/7: Tempolopp – damer och herrar
29/7: BMX Racing kvartsfinaler – herrar och damer
30/7: BMX Racing semifinaler och finaler – herrar och damer
31/7: BMX Fristil seedning – herrar och damer
1/8: BMX Fristil finaler – herrar och damer
2/8: Bana Lagsprint kval och final – damer
2/8: Bana Lagförföljelse kval – herrar och damer
3/8: Bana Lagförföljelse final – damer
3/8: Bana Lagsprint kval och final – herrar
4/8: Bana Lagförföljelse final – herrar
4/8: Bana Sprint kval och delfinaler – herrar
4/8: Bana Kerin omgång 1 och återkval – damer
5/8: Bana Omnium – herrar
5/8: Bana Sprint delfinaler – herrar
5/8: Bana Kerin delfinaler och final – damer
6/8: Bana Sprint kval och delfinaler – damer
6/8: Bana Sprint delfinaler och final – herrar
6/8: Bana Madison – damer
7/8: Bana Sprint delfinaler – damer
7/8: Bana Kerin omgång1 och återkval – herrar
7/8: Bana Madison – herrar
8/8: Bana Omnium – damer
8/8: Bana Sprint delfinaler och final – damer
8/8: Bana Kerin delfinaler och final – herrar

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.