Emilia Fahlin säsongsstartade först av svenskarna

SAN LUIS, ARGENTINA – Emilia Fahlin blev först ut på tävlingsbanan av de svenska proffsen 2016. Grand Prix San Luis vanns av Fahlins lagkamrat Jasinska Malgorzta från Polen.

27-åriga Emilia Fahlin från Örebro är sedan många år bosat i Girona, Spanien. Inför säsongen 2016 har hon skiftat från det brittiska storlaget Wiggle-Honda till det mindre italienska team Alé Cipollini. En av förhoppningarna är att få möjligheter att köra för sina egna resultat i större utsträckning.

Fahlin har tävlat som proffs sedan hon lämnade juniorklassen. Karriären startade i tyska T-Mobile, ett lag som hade hela stöteapparaten kring Pro Tour teamet för herrar med samma namn i ryggen. När herrlaget stängdes tog människorna bakom damlaget nya tag och bildade Team Specialized-Lululemon, Emilia följde med in i den nya organisationen. Proffsresan gick sedan via norska Hitec Products innan hon de senaste två åren funnits med i Wiggle-teamet.

Den tidigare Europamästarinnan på tempo satsar hårt på att finnas med vid olympiska spelen i Rio senare i år. Vid OS i London var 19:e på linjeloppet och 17:e på tempot.

Första loppet med Cipollini-teamet
San Luis Grand Prix är ett varvlopp som inleder en tävlingsvecka i centrala argentina och San Luis-provinsen. Loppet kördes i hällande regn med 20 varv runt staden Vólcan. Polskan Malgorzta, Emilias lagkamrat, vann loppet 20 sekunder före huvudklungan. Emilia passerade mållinjen som 18:e cyklist. Alé-Cipollini tog även tredjeplatsen genom italienskan Anna Trivisi.

Under söndagen startar det internationella etapploppet Tour de San Luis Femenino. Sex etapper skall köras in målgången i regionhudstaden San Luis på fredag.