Matti Manninen vann Kinnekulleloppet – Lisa Norden snabbaste dam

KINNEKULLE – Medan damklassen bjöd på en utklassningsseger av Lisa Norden (SCS Racingteam) så blev det mer spänning i herrklassen. Finländaren Matti Manninen (Team Bliz-Merida) hämtade in 2:30 på utbrytarna under loppets sista två mil för att sedan kunna vinna tävlingen i den sista klättringen upp mot Högkullen på Kinnekulle. Banan som kördes var densamma som vid svenska mästerskapen 2014.

Redan på första varvet kom dagens tidiga utbrytning iväg. Det var en grupp vars sex cyklister skulle komma att vara i ledning fram 100 meter före målgång. Gruppen bestod av Richard Larsen (Argon18 Scandinavia), Niklas Henttala (Team Bliz-Merida), Freddy Johansson (Kopparbergs CK), Ove Nilsson (Motala AIF), gårdagstvåan Axel Lindh (Skara CK) och CK Bure’s Edvin Tholin. Sextetten jobbade bra tillsammans och hade som mest två minuter och 40 sekunder till förföljarna.

Bland de bakomvarande cyklisterna kom jakten ordentligt igång på de sista metrarna upp mot Högkullen den sjunde av totalt tio gånger. Vid utgången på det åttonde varvet på den 13 mil långa tävlingen hade de två Bliz-Merida-cyklisterna Yannick Janssen och Matti Manninen drivit upp tempot och en jagande grupp med en åkare från Team TreBerg-Bianchi och två cyklister från CK Hymer hade bildats. Tyvärr så kom inte cyklisterna överens om körningen och de två Bliz-åkarna attackerade igen.

Åttonde gången uppför backen tog duon ner avståndet till täten till hanterbara 50 sekunder, ett avstånd som var konstant fram till foten av backen näst sista gången. Janssen drog hårt uppför backen och lämnade sedan över till Manninen att ensam ta igen de sista sekunderna fram till täten på egen hand.

I tätgruppen vilade man ingalunda. Larsen attackerade inför utgången på sista varvet och med 13 km kvar att köra var han i ledning tillsammans med Johansson. Manninen salade ihop cyklisterna som tappat utbrytningen och fick god hjälp av landsmannen och lagkamraten Henttala för att hålla de två tätcyklisterna på konstant avstånd inför den sista 2 km långa klättringen upp till målet.

Det blev en spännande jakt uppför backen när Manninen självsäkert tog in meter för meter på sina konkurrenter. In i sista branten var det Matti och Richard i ledning. Med 150 meter kvar till målet vek den tidigare finske U23-mästaren ut och trampade ifrån till en snygg seger. Larsen blev tvåa följd av Johansson på tredje plats.