Fredrik Kessiakoff sätter punkt för karriären

– – I en intervju med Eurosport.se idag berättar Fredrik Kessiakoff (Astana) att han nu lägger cykeln på hyllan. Glöden finns inte längre säger 34-åringen från Stockholm.

Fredrik Kessiakoff har haft en lång och framgångsrik cykelkarriär. MTB-cyklisten från Nacka körde landsväg i svenska Team Crescent som ung elitcyklist. Proffskarriären tog ordentlig fart när han kontrakterades med italienska Bianchi- Motorex 2003. Under åren 2004 till 2007 körde han för Cannondale, en period som bland annat gav en seger i världscupen på XC och en på marathon.


Fredrik med VM-medaljen på cross country från Rotoura, Nya Zeeland 2007

Inför OS-året 2008 skrev han kontrakt med Full-Dynamix-stallet. Det var full satsning mot OS. Loppet i Peking blev inte alls det Fredrik hoppats på och karriären på MTB tog slut där och då.

Några månader efter besvikelsen från OS presenterades han som en av åkarna i Fuji-Servetto team, ett pro-team på landsväg. Ett nytt kapitel började i karriären.
Säsongen 2009 visade han vilken styrka han besatt, bl.a. genom starka insatser i Tour of Langkawi.

Efter en tung inledning med Garmin-Slipstream 2009 där han vurpade på Paris-Nice så såg det ut som att landsvägskarrien inte skulle bli så lång för honom. En bit in i säsongen blev det klart att han skulle komma att köra framöver för det kazhakiska laget Astana. Tillsammans med dem har han haft sina största framgångar på landsväg, bl.a. genom seger på en etapp och sammanlagt i Österrike Runt 2011. Han bar den rödprickiga bergatröjan på Tour de France under sammanlagt sju etapper 2012. Han blev även 5:a på tempo-VM i Köpenhamn.

– Jag har känt en längre tid att jag inte riktigt har den glöd som jag har haft tidigare.”, säger han till eurosport.se.

Fredrik säger i den intervju som Eursport publicerat att han inte ännu vet vad han skall göra framöver, men att han har en vilja att jobba med unga cyklister på väg fram i karriären.

Kanske får vi se honom som en resurs i svenska continentalteamet Team Tre Berg-Bianchi där hans svåger Johan Kullberg är en av nyckelpersonerna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *