Johan Landström och Hildegunn Gjertrud Hovdenak vann CykelVasan 2014

MORA – PRESSMEDDELANDE:
Johan Landström, Motala AIF, och Hildegunn Gjertrud Hovdenak, Norge, vann CykelVasan 2014 efter dramatiska spurtstrider i både herr- och damklassen. Sveriges största mountainbikelopp är en stor manifestation av elit och motionärer.

För sjätte året i rad avgjordes i dag CykelVasan 90 mellan Sälen och Mora med 12 000 anmälda deltagare! Sveriges i särklass största mountainbikelopp.

Eliten startade kl 08.00 i ett lite kylslaget och regnfuktigt Berga by i Sälen. Vid första tidskontrollen i Mångsbodarna var det en stor klunga åkare som kom in.

Spurtpriset i Evertsberg (Bergspriset) togs hem av Emil Lindgren som spurtslog Calle Friberg. Dessa två hade en liten lucka till klungan som följde.

Den nya bron över Vasaloppsvägen i Oxberg passerades och Jesper Dahlström var först vid kontrollen i Oxberg, med sju sekunders ledning.

I Hökberg med 19 km kvar till målet hade det hänt saker i fältet: Svenske juniormästaren Lucas Eriksson från Falköping ledde sex sekunder före Norges Eirik Fiskvik, som i sin tur hade hela 32 sekunder ned till den 16 man starka jagande klungan.

Lucas Erikssons ledning var elva sekunder i Eldris, men i Hemus var den stora klungan återsamlad. På upploppet hade Magnus Darvell ledningen, men bara 20 meter från mål kunde Johan Landström gå om och spurta ned Darvell och vinna på tiden 2:45:59. Det var Landströms första seger i CykelVasan. Förra året blev han trea.

Dennis Wahlqvist tog tredjeplatsen. Emil Lindgren blev fyra. Supertalangen Lucas Eriksson då? Jo, han blev fjortonde i mål, trots att han bara var fem sekunder efter segraren.

Segraren Johan Landström berättar efter loppet att det varit nervöst i dag med den stora tätgruppen samlad så gott som hela tiden. Men några spurtpriser siktade inte Johan på:
– Jättetuff tävling, men jag var helt fokuserad hela tiden på att gå för segern. Men det var först på de sista tio kilometrarna som folk ville köra och attackera. De som inte har någon spurt har kört för att spräcka upp fältet, och de som har en spurt har försökt hålla igen. Jag försökte också undvika en spurt men det räckte bra ändå.

Landström beskriver upploppet:
– Efter bron vid campingen fick Magnus Darvell en liten lucka och gick väl ”all in”, men det kanske var lite tidigt för honom att hålla det. Jag tappade också positionerna väldigt mycket där, men jag hade bra fart i benen och tog mig fram ganska snabbt. Det såg ut som om Magnus fick slita hårt för att hålla farten och då var det bara att fortsätta!

Hur högt värdesätter du den här segern?
– Enormt högt, säger Johan Landström. Det här är det största man kan vinna på mountainbike tycker jag, med tanke på hela Vasaloppet som sådant och hela inramningen med så mycket folk här.

Damerna
Falucyklisterna (och de tidigare segrarna) Hanna Bergman och Jennie Stenerhag gick loss och var tillsammans vid Mångsbodarna, närmast jagade av Norges Hildegunn Gjertrud Hovdenak och Hudiksvalls (och även tidigare segraren) Emmy Thelberg. Jennie vann Bergspriset i Evertsberg knappt före Hovdenak och Bergman. Dessa tre var tillsammans även i Hökberg och Eldris.

För två veckor sedan vann Stenerhag Grenserittet, en sekund före Hovdenak, men nu fick den 28-åriga norskan sin revansch och smet förbi på upploppet och vann CykelVasan 2014. Hanna Bergman blev trea och Emmy Thelberg fyra. World Cup-sprintåkaren Jenny Rissveds tog tävlingen som ett inplanerat distanspass och blev sjua.

Damtrion i täten fick förstås tampas med herrarna och fick kämpa för att hålla koll på varandra. Detta drabbade den svenska långloppsmästarinnan Jennie Stenerhag:
– Jag såg fram emot spurten och låg bra där tills jag fick sluta spurta eftersom det var killar i vägen på upploppet. Men jag kommer att vara nöjd med en andraplats.

För första gången någonsin fick CykelVasan en norsk segrare:
– Jag var fyra förra året och ville inte ha den placeringen i år, sade Hildegunn Gjertrud Hovdenak. Jag är väldigt glad att jag vann.

RESULTAT
CykelVasan, tävlingsklass 95 km Sälen-Mora, herrar, 2014-08-16
1 Landström, Johan (SWE) Motala AIF / SCOTT 02:45:59
2 Darvell, Magnus (SWE) Team Kalas Merida 02:45:59
3 Wahlqvist, Dennis (SWE) Allebike Crosscountry … 02:45:59
4 Lindgren, Emil (SWE) Giant Pro XC Team/CK N… 02:45:59
5 Höög, Gustav (SWE) CK Bure 02:45:59
6 Mehl, Vidar (NOR) Toyota Fuji Team / Vos… 02:46:01
7 Repshus, Steffan Hartz (NOR) Hedmark Terrengsykkel/… 02:46:01
8 Friberg, Calle (SWE) Järfälla CK 02:46:01
9 Jonsson, Olof (SWE) Allebike Crosscountry … 02:46:02
10 Brengdahl, Daniel (SWE) Ck Hymer 02:46:02

CykelVasan, tävlingsklass 95 km Sälen-Mora, damer, 2014-08-16
1 Hovdenak, Hildegunn Gjertrud (NOR) Sogn CK 02:53:44
2 Stenerhag, Jennie (SWE) Falu CK 02:53:44
3 Bergman, Hanna (SWE) Falu CK 02:53:47
4 Thelberg, Emmy (SWE) Härnösands CK 02:57:15
5 Wold, Linda (NOR) Helios DBS Racing Team 03:00:30
6 Ferner, Felicia (SWE) Borlänge CK 03:04:45
7 Rissveds, Jenny (SWE) Falu CK 03:07:37
8 Larsson, Nellie (SWE) CKX 03:07:38
9 Mork Johansen, Maj (NOR) 03:08:04
10 Bergfeldt, Louise (SWE) Mora CK/Team Anders Sk… 03:08:56

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *