Svenska MTB-eliten strejkar under SM i protest mot SCF´s planering


Varken tidigare mästaren Lars Bleckur (bilden) eller regerande svenske långloppsmästaren Matthias Wengelin kommer att kriga om titeln, och den prestigefyllda mästartröjan, 2014 eftersom Svenska Cykelförbundet tvingar dem att välja att köra SM eller en deltävling svensk MTB-sports viktigaste tävlingsserie.

Den 27:e juli arrangeras Svenska Mästerskapen i MTB Maraton. Samma dag som det viktiga loppet Engelbrektsturen, en deltävling i Långloppscupen, Mitsubishi MTB Challenge.
– Förbundsstyrelsen har genom sitt beslut lagt en konflikt i händerna på oss cyklister, skriver sju av landets bästa åkare i ett öppet brev där man samtidigt förklarar att man avstår båda loppen i protest. ”SCF’s styrelsebeslut har bara förlorare”. Läs cyklisternas brev här:

Den 27 juli i år körs långloppstävlingarna i mountainbike Alingsås MTB Challenge och Engelbrektsturen i Norberg. En krock som denna är olycklig och gynnar inte någon arrangör, men oftast oundviklig under en säsong. Det blev dock ett problem för oss aktiva då Svenska Cykelförbundets styrelse beslutade, när tävlingssäsongen redan startat, att förlägga SM i långlopp vid Alingsås MTB Challenge. Engelbrektsturen ingår nämligen i Mitsubishi MTB Challenge, som är landets deltagarmässigt största cup på cykel sedan 14 år tillbaka. Formatet är uppskattat bland allt från motionärer och elitåkare till ungdomar och veteraner. I samband med många deltävlingar brukar elitcyklister också ha olika typer av aktiviteter för barn- och ungdomar, vilket gör att Mitsubishi MTB Challenge bidrar till att utveckla och bredda sporten. Intresset för att cykla mountainbike har ökat explosionsartat senaste åren och samtliga deltävlingar slagit deltagarrekord de senaste upplagorna.

Eftersom det sedan länge var klart att dessa två tävlingar anordnas samma datum var förbundsstyrelsen alltså fullt medvetna om att det skulle bli en krock när detta beslut togs.

Sedan beslutet offentliggjorts har vi åkare och andra aktörer försökt påtala det kontraproduktiva i att genomföra en deltävling i Mitsubishi MTB Challenge och SM på två olika orter samma dag, men utan något annat svar från styrelsen att beslutet är olyckligt men ligger kvar. Detta sätter flera elitaktiva i en väldigt knivig sits, då den svenska mästartiteln och därmed få köra i mästartröja under det efterföljande året naturligtvis har en stark ställning hos cyklisterna. Att under ett år få titulera sig svensk mästare innebär förutom ära även extra medial exponering, vilket (förhoppningsvis) SCF’s styrelse är medvetna om. Samtidigt är alltså Mitsubishi MTB Challenge med dess stora deltagarantal och prispengar något som gör det möjligt för många att bedriva en elitsatsning överhuvudtaget.

Vi aktiva har därför uttryckt att vi anser att det är mindre dåligt att inte genomföra något SM alls istället för under dessa förutsättningar. Som en sista vädjan, erbjöd vi elitaktiva oss att under en dag det kommande året ställa upp som ledare i samband med någon typ av ungdoms- eller rekryteringsaktivitet hos den av de två föreningarna som kan tänka sig att flytta sitt arrangemang till lördagen 26 juli för att undvika en krock, tyvärr även detta utan framgång.

SCF’s styrelsebeslut har bara förlorare:
• Alingsås MTB Challenge får färre startande cyklister på SM och mästartiteln förlorar legitimitet då flera av de potentiella medaljörerna inte deltar.
• Engelbrektsturen får färre startande och förlorar möjligheter att genomföra olika aktiviteter som utvecklar cykelsporten på bredden.
• De elitaktiva ställs inför en intressekonflikt då vi både vill kunna köra om mästartiteln och placeringar i långloppscupen. Detta accentueras ytterligare av att flera har avtal med sponsorer om att synas på både långloppscupen och SM.

Förbundsstyrelsen har genom sitt beslut lagt en konflikt i händerna på oss cyklister. Var vi än väljer att delta så kommer det att upplevas som att vi tagit ställning mot en arrangör som med hårt ideellt arbete försöker skapa ett bra arrangemang. Därför väljer följande cyklister, som alla vunnit eller tagit medalj vid de senaste årens SM och Mitsubishi MTB Challenge, att avstå båda tävlingarna samtidigt som vi uppmanar alla motionärer som normalt förgyller dessa lopp att delta och ha roligt!

Lars Bleckur Cykloteket Racing Team
Magnus Darvell Team Kalas
Fredrik Edin Cykloteket Racing Team
Fredrik Ericsson AXA Sports Club
Calle Friberg Järfälla CK
Mattias Nilsson Team Kalas
Matthias Wengelin CK Natén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *