Michael Olsson tog historisk seger -försvarade SM-titeln på Kinnekulle


Med armarna i skyn kan Michael Olsson fortsätta titulera sig svensk mästare ytterligare ett år. – [no link]

KINNEKULLE ::: – Det här är större än förra året, säger en leende Michael Olsson till Cyclesport.se efter målgången på Svenska Mästerskapens linjelopp idag. Han blev med sin seger historisk, inte sedan 1971 har någon tagit två SM-tecken i rad på herrseniorernas linjelopp.

Det stod 201 km på programmet idag för den svenska herreliten. Det drygt tretton kilometer långa varvet runt Högkullen på Kinnekulle innehöll den tuffa klättringen uppför Kullens norra sida, en backe på ca 2,3 km. Stigningen summerad på de 15 varv som skulle köras innebar en dag med 34,5 km uppförsbacke med en sammanlagd höjdskillnad, bara i backen, på drygt 2.250 meter. Sammantaget, ett av de tuffaste svenska mästerskapen på länge.

Knappt nittio cyklister fanns till start, tyvärr inte flera av de etablerade proffscyklisterna i landet. Sjukdomar och skador gjorde att det endast fanns en av landets fem WorldTour-åkare på startlinjen.

Till start fanns däremot den försvarande mästaren, Michael Olsson från Stenungsund på Västkusten. Olsson som ifjol tävlade för det svenska continentalteamet People4you representerar i år norska Team Ringeriks Kraft. Som klubb i Sverige tävlar han för Åhus CK och elitlaget Team Argon18 Scandinavia, det var i detta lags färger han kom till start idag.

Bland de stora favoriterna fanns bland annat Edvin Wilson, Christofer Stevenson, Magnus Darvell, Marcus Fåglum-Karlsson, bröderna Tobias och Fredrik Ludvigsson och inte minst hemmaåkaren Alexander Wetterhall från Skara, som representerar det svenska continentalteamet Firefighters Upsala CK.

Tidigt i loppet bildades en kvintett där guldmedaljören för teampoloppeti torsdags, Alexander Gingsjö (Södertälje CK) var en av de mest pådrivande. Marcus Fåglum-Karlsson (Team Ringeriks Kraft/Falköpings CK), Magnus Andersson (Borås CA), Niklas Gustavsson (Firefighters Upsala CK) och Pontus Kastemyr (CK Bure) var de övriga fyra i gruppen.

När kvintetten snabbt fick en substantiell lucka var det mästarens lag, Argon 18, som tog tag i taktpinnen. Efter ett par riktigt snabba inledande varv samlade laget ihop sig, fick ner tempot i klungan och alla åkare till spets så att man kunde börja jobba tillbaka avståndet till utbrytarna.

Ute på det åttonde varvet var luckan nere närmare minuten. Då kom nästa attack. Det var en duo bestående av Christofer Stevenson (Motala AIF CK) och Isac Lundgren (Argon 18) som bryggade upp till tätgruppen. Luckan ökade snabbt innan det åter var Argon 18 som fick ta ansvar för att hålla nere avståndet.

Under ett par varv med snabba klättringar och olika konstellationer i täten så var loppet omkastat och in i finalen kom tävlingen med nya åkare i täten.

Det var de stora favoriterna som kom att utgöra den grupp om elva cyklister som till slut kom att vara den avgörande gruppen. Där fanns Gustav Höög (Bure), Marcus Fåglum-Karlsson (Ringeriks Kraft/Falköpings), Kim Magnusson (Vini Fantini/Falköping), Mats Andersson (Trampen), Fredrik Ludvigsson (Giant-Shimano Dev/Höllviken), Tobias Ludvigsson (Giant-Shimano/Höllviken), Philip Lindau (Joker/Jönköping), Magnus Darvell (Motala), Johan Svensson (Firefighters), Alexander Wetterhall (Firefighters) och Michael Olsson (Ringeriks Kraft/Argon18/Åhus).

Med två varv kvar att köra började spelet om slutsegern i tätgruppen. En attack med tre cyklister kom att bli starten på den slutgiltiga utbrytningen. Fåglum-Karlsson imponerade genom att återigen finnas med i täten. Fredrik Ludvigsson och Alexander Wetterhall gjorde honom sällskap i täten.

Olsson var natuligtvis inte nöjd med situationen. Han attackerade först tillsammans med Tobias Ludvigsson men kunde inte komma ikapp ledartrion. När cyklisterna kom till backen näst sista gången laddade han på en stenhård attack. Han bryggade ensam upp till täten som då var trettio sekunder bort. Ut på det sista varvet var det en kvartett som var ca femtio sekunder före den jagande gruppen.

Med två och en halv kilometer kvar var cyklisterna åter i foten av backen. Wetterhall hade provat ett par attacker utan framgång. Det blev istället Ludvigsson som kom att sätta in den första seriösa attacken om segern. Han höll undan till en kilometer återstod. När det brantade till första gången tvingades han släppa på de grupp, kampen om segern och kampen om U23-tröjan.

Fåglum-Karlsson höll undan och blev U23-mästare. Det blev en bronsplats för honom efter att han blivit frånåkt av Wetterhall och Olsson med några hundra meter kvar.

I den branta avslutningen var Olsson starkast. Han vann med ca femton meters marginal efter dryga tjugo mils cykling.


Den svenske mästaren Michael Olsson, silvermedaljören Alexander Wetterhall, bronsmedaljören och U23-mästaren Marcus Fåglum-Karlsson och tempomästaren Alexander Gingsjö som belönades med Sällskapet Gamla Tävlingscyklisters mästerskapskedja för bästa sammanlagda prestation av en segrare i någon av disciplinerna tempo och linje.

– Det här var en seger både för mig och laget. Alla i laget kämpade hårt redan tidigt i loppet, jag hade inte vunnit utan dem, förklarade en mycket tacksam Olsson.

Michael berättar för Cyclesport.se att han värderar den här segern högre än fjolårets vinst.
– Jag har förberett mig så mycket inför det här och när det funkar så känns det stort.

Det faktum att det är 43 år sedan Jupp Ripfel senast var den som senast vann två svenska mästerskapslinjelopp för herrar i rad gör Olssons seger idag historisk.

– Det är klart jag är glad över det, det känns stort, avslutar den svenske mästaren.

Resultat:
1 Michael Olsson Åhus CK 5:02:25
2 Alexander Wetterhall Upsala CK 0:06
3 Marcus Fåglum-Karlsson Falköpings CK 0:21
4 Fredrik Ludvigsson Höllviken CK 0:35
5 Gustav Höög CK Bure 2:15
6 Johan Svensson Upsala CK 2:21
7 Magnus Darvell Motala AIF CK
8 Kim Magnusson Falköpings CK 2:27
9 Tobias Ludvigsson Höllviken CK 2:30
10 Mats Andersson FK Trampen 2:38
11 Philip Lindau Jönköpings CK 2:57
12 Ludvig Bengtsson Falköpings CK 6:51
13 Isac Lundgren Åhus CK 6:54
14 Lars Andersson Upsala CK
15 Filip Bengtsson CK Bure
16 Marcus Persson Jönköpings CK 6:56
17 Christofer Stevenson Motala AIF CK
18 Henrik Åbom Falköpings CK 6:59
19 Joakim Åleheim Falköpings CK 7:02
20 Jonas Tell CK Olympic 7:05
21 Ove Nilsson Falköpings CK 7:08
22 Staffan Arvidsson Upsala CK
23 Patrik Ericsson Åhus CK
24 Alexander Gingsjö Södertälje CK 7:11
25 Mattias Brolin CK Cyclesport.se 7:14
26 Pontus Kastemyr CK Bure 7:32
27 Patrik Morén Södertälje CK
28 Johan Landström Motala AIF CK 8:00
29 Edvin Wilson Borås CA 11:40
30 Jimmy Bodin Falu CK 14:22
31 Martin Gotting Borås CA 14:35
32 Fredrik Gustavsson Aktivitus SC 14:37
33 Niclas Hägglund CK Hymer 14:53
34 Johan Nystrand CK Hymer 14:56
35 Nils Penton Södertälje CK 15:03
36 Jim Karlsson Västerås CK 15:06
37 Andreas Thell Åhus CK 15:09
38 Jesper Larsson Motala AIF CK 15:11
39 Thomas Wahlgren CK Valhall 15:14
40 Peter Carlsson CK Bure 15:22
41 Emil Andersson CK Cyclesport.se
42 Jesper Johansson Falköpings CK 15:26
43 Håkan Nilsson Burseryds IF 15:33
44 Victor Hillerström Rundh CK Hymer 15:46
45 Tony Carlsson Västerås CK 19:15
46 Henrik Jansson CK Cyclesport.se 21:10
47 Hannes Bergström Frisk Upsala CK 24:55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *