Två svenska team klara för Tour de Normandie

Fredrik Ludvigsson gjorde en fantastisk debut förra året i Normandiet Runt när han som 18-åring placerade sig femma totalt. – [no link]

NORMANDIE, FRANKRIKE ::: Normandiet Runt är en av de viktigaste tävlingarna på våren för unga cyklister som kämar för ett stagiarekontrakt i ett pro-team i slutet av säsongen. Två svenska lag har blivit inbjudna till tävlingen som körs med start 24:e mars.

24 lag blev inbjudna till årets upplaga av Normandiet Runt, däribland Pro-teamet Bretagne-Séché som igår blev klara för Tour de France. Endast sex amatör lag, varav fem franska, accepterades in i årets tävling.

Bland de sjutton continentalteam som listats i startlistan finns sveriges båda UCI-registrerade lag.

Giant-Shimano Development Team är det lag med flest unga svenska åkare. Fredrik Ludvigsson (19) och Robert Pölder (23) har samtliga varit och kört tävlingen förut tillsammans med Team CykelCity.se och Team People4you. I truppen ingår även Christian Bertilsson (22).

Fredrik Ludvigsson slog alla med häpnad i fjolårets upplaga då han blott arton år gammal placerade sig femma totalt i tävlingen.

Firefighters Upsala CK har sex svenskar i truppen. Yngst i laget är Niklas Gustavsson som fyllde 25 år igår. Mest meriterad i laget är Alexander Wetterhall (27) som ifjol körde med tyska Pro-teamet Netapp Endura. 2011 köre Wetterhall in som trea på etapp två i tävlingen. Även Sebastian Balck (25) har tidigare kört loppet tillsammans med Team CykelCity.se.

Båda de svenska lagen har en bra uppställning av starka utländska cyklister och båda teamen kan tillföra mycket till tävlingen som går över öppna landskap och rullande kullar.

Två gånger har svenskar stått i den gula ledartröjan efter den inledande tempoprologen. 2011 var det Tobias Ludvigsson, då tävlandes för Team CykelCity.se, som vann prologen. Året efter var det lagkamraten, den nu regerande svenske mästaren, Michael Olsson som vann.

Det norska laget Team Joker har två svenskar i truppen. Både Philip Lindau (22) och Edvin Wilson (24) debuterade i Normandiet Runt för Team CykelCity.se.

Det är ännu inte klart vilka av de elva svenskar vars lag blivit inbjudna till tävlingen som kommer att komma till start. Cyclesport.se följer utvecklingen inför ett av vårens viktigaste etapplopp för UCI Continental team.