Lucas Ericsson sexa på junior-VM i Florens


Lucas Ericsson – [no link]

FLORENS, ITALIEN ::: Lucas Ericsson från Borås tog den bästa svenska placeringen hittills på Cykel-VM i Italien. 17-åringen kör sin första säsong i juniorklassen och spurtade om silver, 3 sekunder bakom segrande holländaren Mathieu van der Poel.

Det blev som väntat ett riktigt tufft VM-lopp även för juniorerna. Den tvåfaldige juniorvärldsmästaren på cykelcross Mathieu van der Poel från Holland bröt sig loss uppför Fiesole-backen. Efter att ha hämtat in den den sololedande fransmannen Franck Bonnamour så satte han sig själv i ensam ledning, en ledning som höll hela vägen till mål.

Van der Poel är en legendarisk cykelfamilj i Holland. Pappa Adrie var en klassikercyklist och tidigare världsmästare på cykelcross, farfar Raymond Poulidor var tvåa på Tour de France tre gånger.

17-årige Lucas Eriksson svarade för en fantastisk körning när han varv efter varv lyckades hålla sig tillräckligt långt fram för att vara kvar och köra om loppets främsta placeringar. På slutvarvet satt han fint med i den jagande gruppen som sakta men säkert minskade i takt med att avståndet till ledarcyklisten minskade.

Den lätte cyklisten som vid sidan av landslaget tävlar för Falköpings CK har tuffa backiga banor som sin specialitet. han visade redan tidigare i år att han är konkurrenskraftig internationellt. Han fanns med långt fram på EM och förväntningar fanns om att han skulle köra bra även idag.

Efter den sista branta knäppan uppför Via Salviati stod det klart att han skulle kunna finnas med och spurta om topp-placeringar. Det var främst dansken Mads Pedersen som forcerade hårt för att hämta in den flyende holländaren. Pedersen belönade med ett silver medan Eriksson spurtade till sig en fantastik sjätteplats.

Gustav Höög, Pontus Kastemyr och Hampus Anderberg tappade kontakten med tätåkarna några varv från målet

Både Eriksson och Anderberg kör första året i juniorklassen. Det lovar fint för det svenska juniorlandslaget som även väntar riktigt starka åkare som Motalas 16-åring Gustav Andersson in i truppen till kommande säsong.

Resultat:
1 Mathieu van der Poel (NED) 3:33:14
2 Mads Pedersen (DEN) +0:03
3 Iltjan Nika (ALB)
4 Logan Owen (USA)
5 Lorenzo Rota (ITA)
6 Lucas Eriksson (SWE)
7 Scott Davis (GBR)
8 Artem Nych (RUS)
9 Sergey Shemaykin (KAZ)
10 Benjamin Brkic (AUT)

68 Pontus Kastemyr (SWE) 6:38
70 Gustav Höög (SWE) 7:00
103 Hampus Anderberg (SWE) 10:50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *