Cykelåret 2012 med 20 bilder från Cyclesport.se


2012 var ett OS-år. På Trafalgar Square i London riktade människorna sina kameralinser mot den klocka som räknade ner till starten av invigningscermonin och det officiella öppnandet av Olympiska Spelen. Den här bilden togs när det var en sekund kvar. – [no link]

::: Under året som gått har Cyclesport.se varit på plats och bevakat fler cykeltävlingar än något år tidigare. Livebevakning från SM för landsväg och MTB, samtliga deltävlingar på SWE Cup landsväg, Världscupen i Vårgårda och CykelVasan m.fl. och därutöver en hel massa annan bevakning som t.ex. Giro d´Italia och OS. Över 10.000 bilder har samlats i vårt kameraminne. Här är 20 ögonblick som sammanfattar några av säsongens intryck.




Den svenska tävlingssäongen startade på allvar med premiären av SWE Cup på landsväg i Åstorp, 2013-års SM-arrangör. Johan Landström var suverän och vann en imponerande soloseger. Här är han på väg uppför med precis två mil kvar att cykla. Han körde loppets fem sista mil i ensam ledning. Cyclesport.se var på plats och rapporterade live från loppet direkt i händelsernas centrum.
[Klicka för att visa förstoring]



I början av maj blev den rödvita Danmark inbäddat i ett rosa täcke. Giro d´Italia startade i Herning och fortsatte sedan genom vårt cykeltokiga grannland under tre dagar. Här är det loppets enda svensk, Gustav Larsson, som gör sig redo att ge sig ut på prologen. Cyclesport.se följde naturligtvis svenskens framfart när ett av världens största cykellopp var i Skandinavien.
[Klicka för att visa förstoring]



En solig dag på Kinnekulle för junioren Fredrik Ludvigsson från Huskvarna. just den här dagen tävlade han framgångsrikt i elitklassen. Här är det bara en kort stund efter målgång på det som förmodligen är landets tuffaste endagarslopp.

[Klicka för att visa förstoring]



Michael Olsson är lite för snabb för att kamerans blixt skall hinna med i kvällsljuset vid hamnen i Motala. Bakom honom ligger den blivande sergraren av Vättern Grand Prix och årets stora genombrott, Christian Bertilsson från Christianstad som bland annat var fyra på Europamästerskapen den här säsongen.
[Klicka för att visa förstoring]



Vätternrundan är en cykeltävling utan officiell resultatlista. Jakten på bästa tid för de åkare som kör i snabbgrupperna Sub9 trimmas bland annat av bra servicefolk som preparerat med egna servicedepåer utmed banan. Här är det ett snabbt stopp med påfyllning av mat och vätska innan gruppen är ute på vägen igen. Fantastiskt att se och en spännande tävling att följa i mitten av juni.
[Klicka för att visa förstoring]



Hon gjorde det igen! Andra raka SM-guldet för Emma Johansson. Av bara farten så vann hon även tempoloppet ett par dagar senare. Här hyllas hon av pressfotograferna som väntade efter målgången.
[Klicka för att visa förstoring]



Torget i Södertälje söndagen efter midsommar. Den ogästvänliga sommaren 2012 visade sig från sin värsta sida. Himmlen öppnade sig några minuter innan herrelitens start på svenska mästerskapens linjelopp. Regnet drog dock undan efter en stunds tävlande men hann ändå att ställa till med problem utmed banan med stora vattensamlingar.
[Klicka för att visa förstoring]



Lucas Persson var den cyklist som skulle ha fått ”Mest offensiva cyklist”-priset om ett sådant funnits på Svenska Mästerskapen. Han bet i riktigt ordentligt och var i utbrytning under nästan hela loppet. Det blev en fjärdeplats till slut för honom.
[Klicka för att visa förstoring]



U6 CycleTour i början av juni är en riktig cykelfest och en motivationsinjektion för alla ungdomar och juniorer som tävlar på landsväg i Sverige, Norge och Danmark. Sara Olsson från Orust segrade damelitklassen och tackade sina konkurrenter för god match genom att bjuda på en svalkande dusch av Pommac.
[Klicka för att visa förstoring]



Johan Svensson vann sin andra raka cupmästartitel den här säsongen. I mitten av juli tog han över den gula ledartröjan efter Ringenloppet i Skåne. Här har han precis fått lite förfriskningar serverade i langningszonen.
[Klicka för att visa förstoring]



En dag efter landsvägscuptävlingarna utanför Malmö så drog SM på MTB igång i Göteborg. Cyclesport.se var nuturligtvis på plats även där. Junioren Jenny Rissveds från Falun är här på väg utför en av de många korta nedfarterna i Slottsskogen och den guldmedalj som väntade henne i slutet av XC-loppet. Bara elitsegrarinnan Alexandra Engen körde varvet snabbare än henne.

[Klicka för att visa förstoring]



Emil Lindgren får här sin guldmedalj efter XC-loppet av cykelförbundets dåvarande ordförande Jahn Ekman. I blågult bakom Ekman står avgående förbundskapten Fredrik Ericsson.
[Klicka för att visa förstoring]



I slutet av juli vändes världens blickar mot England. Gustav Larsson cyklar förbi Buckingham Palace på väg ut på linjeloppet under OS i London. Till höger om honom cyklar den blivande olympiamästaren Alexander Vinokourov i ljusblå dräkt för det Kazakhiska landslaget.

[Klicka för att visa förstoring]



CykelVasan blir bara mer och mer populär. Inför starten utanför Sälen så samlades ett hav av cyklister tidigt på morgonen i mitten av augusti.
[Klicka för att visa förstoring]



Västboloppet är med sina 81 körda lopp en av landets äldsta klassiker. Grusvägspartierna genom den småländska skogen gör loppet extra speciellt och hårt. Det var en fin sommardag i Augusti när damklungan tog sig an den slingrande grusvägen på väg ut på säsongens näst sista deltävling i SWE Cup. Det är ett lopp vi hoppas få se även i fortsättning på den svenska landsvägscupen.
[Klicka för att visa förstoring]



Marianne Vos har haft en fantastisk säsong 2012, OS-Guld, VM-Guld på landsväg för andra gången, VM-guld på cykelcross för femte gången och världscupseger för fjärde gången är bara några av meriterna. Cyclesport.se har haft möjlighet att träffa henne ett par gånger under året, bland annat här under världscuphelgen i Vårgårda i Augusti.
[Klicka för att visa förstoring]



16-årige Max Wiklund-Helstadius på väg utför slalombacken på Vårgårda MTB-race.
[Klicka för att visa förstoring]



Två prisade cyklister; Fredrik Kessiakoff med två internationella temposegrar och sju etapper i den rödprickiga bergatröan på Tour de France samt en femteplats på VM-tempot i Holland. Sprintvärldsmästarinnan Alexandra Engen som radat upp framgångar under året och fått en fast förankring i den yppersta världseliten på MTB.
[Klicka för att visa förstoring]



En favorit i repris, bara några veckor gammal, även den ifrån Vårgårda. Två göteborgare som valt att ligga lågt och ta det kallt efter en vurpa i superklassen på finalhelgen av Merida Northwave CX-Cup, Tångacrossen.
[Klicka för att visa förstoring]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *