Skall mästerskapen ta död på Solleröloppet?


Sollerloppets tuffa bana sträcker sig upp till Skeer med utsikt över Orsasjön – [no link]

SOLLERÖN ::: En väntad het potatis har börjat koka i cykelsverige. Den 26:e helgen varje år är vigd åt nationsmästerskap på landsväg av det internationella förbundet (UCI). I år infaller denna helg på midsommar. Tidigare har mästerskapen integrerats i det klassiska Solleröloppet som körs den helgen eller arrangerats på annan helg då inte internationella internationella ranking poäng erhålls. Svenska Cykelförbundet har en hårdför linje och kanske innebär det slutet för den anrika dalatävlingen?

Sedan några år tillbaka har det internationella Cykelförbundet (UCI) beslutat att nationsmästerskap på landsväg skall hållas den 26:e helgen varje år. I Sverige har funderingarna gått kring vad som händer de år som denan helg inträffar på midsommar, den helg då anrika Solleröloppet traditionsenligt körs varje år. De kommande två åren sammanfaller mästerskapen med midsomamrhelgen.

Vid ett par tillfällen har mästerskapen integrerats i dalatävlingen. Den tuffa banan har varit tillräckligt utslagsgivande och längden på loppet motsvarar mycket väl mästerskapsdistansen. Sollerö IF vill gärna att man löser tävlingarna på detta sätt även i år och har därför ställt sig till förfogande som mästerskapsarrangör.

Svenska Cykelförbundet är dock inte intresserade av den lösning som presenteras på Sollerön. Tävlingskommittéens ordförande Tony Pölder har uttalat sig i Dalarnas Tidningars nätupplaga:
– SM:s linjelopp ska köras lördag och söndag. Vi kan ju inte köra en SM-tävling som startar klockan sju på morgonen. Dessutom vill vi inte att till exempel Thomas Lövkvist eller Gustav Larsson ska vinna ett SM-guld i Solleröloppet.

Även SCF’s generalsekreterare Anders Karlsson från Borlänge uttalar sig i samma artikel:
– Styrelsen har tagit beslut på att linjeloppen ska köras på lördag och söndag. Men vi vill absolut värna om Solleröloppet och jag hoppas att det inte blir några negativa effekter för Solleröloppet

Dalarnas Tidningar menar att om mästerskapen hålls på annan ort så kommer Solleröloppet att vara ett minne blott. Men samtliga som kommenterat frågan uttrycker en vilja om att Solleröloppet skall leva vidare men från förbundshåll vill man inte rucka på planeringen vad gäller tävling på helgen och inte på Midsommarafton (fredag) som normalt är för Solleröloppet.

Leif Resar är tävlingsledare för Solleröloppet:
– Det blir knepigt att få till alltihop. Kör vi efter förbundets förslag ryker i alla fall midsommardagens populära varvlopp Soldvarvi. Sedan blir det en massa extrajobb med fler tävlingsdagar, berättar han för Dalarnas Tidningar.

Läs hela artikeln i Dalarnas Tidningar:
Solleröloppet i farozonen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *