Susanne Ljungskog 5:a totalt på Emakumeen Bira


Susanne Ljungskog – [no link]

ORDUÑA, SPANIEN ::: Sju svenskor fanns till start när den första etappen av det stora Spanska etapploppet Emakumeen Bira kördes under veckoslutet. Det blev mycket blågult i tävlingen med både vunna spurt- och bergspris. Susanne Ljungskog var bästa svenska i slutprotokollet på en femteplats.

Monica Holler kom tvåa totalt i spurtpristävlingen och Veronicca Andreasson var femma i kampen om bergatröjan.

Det spanska etapploppet som sträckte sig över fyra dagar inleddes i Luretta i norra Spanien. Sju svenskor fanns till start och de gjorde en mycket gott intryck genom hela tävlingen.

Den första etappen gav en pallplats till Emma Johansson. Tyskan Judith Arndt, Columbia Highroad, vann etappen som avgjordes med en stor klungspurt. Monica Holler vann ett spurtpris och återfanns som tvåa i sprint-tävlingen.

Den 92 km långa andra etappen fick se två svenkor topp-5. Emilia Fahlin, som mer och mer framstår som en världsstjärna bland dom riktigt unga åkarna, blev fyra och Emma Johansson kom femma. Emma avancerade upp till andra plats totalt i tävlingen på samma tid som ledande Nicole Cooke, Vision 1 Racing. Susanne Ljungskog plockade poäng i bergspristävlingen och Holler höll sig väl framme på spurterna.

Den tredje dagen var det dags för dubbeletapp. Ett kort bergstempo på förmiddagen och ett linjelopp i kuperad terräng på eftermiddagen. Emilia Fahlin glänste på det kort loppet och körde in som fyra, endast 10 sekunder bakom etappsegrarinnan och ledarinnan Judith Arndt. Susanne Ljungskog var sexa och avancerade upp till fjärde plats totalt, distanserad med 12 sekunder.

Under eftermiddagen blev det nya omkastningar i tabellerna. Nicole Cooke vann etappen på samma tid som ledande Arndt. Johansson var femma, fem sunder efter och Ljungskog tappade 10 sekunder och kom i mål som nia. Hon halkade ner till 5femte plats totalt.

Den sista etappen var kungaetappen. Tävlingens suverän Judith Arndt vann etappen och slutsegern. Efter dryga tolv mils tävlande var det bara Claudia Häusler, Cervelo TT och Mara Abbott, Columbia Highroad som kunde hänga med henne. Emma Johansson hade problem med magen och fick kliva av. Susanne Ljungskog gjorde en mycket fin tävling och kom i mål som sexa. Det gav henne en total femteplats.

Veronica Andreasson vann ett spurt- och ett bergspris på sista etappen. Hon slutade femma totalt i bergspristävlingen och fyra i spurtpristävlingen. Monica Holler var tvåa totalt i spurtpristävlingen.

Slutresultat Emakumeen Bira:
1 Judith Arndt (Ger) Columbia Highroad Women 10:27:00
2 Claudia Häusler (Ger) Cervelo TestTeam 0:00:17
3 Mara Abbott (USA) Columbia Highroad Women 0:00:28

4 Nicole Cooke (GBr) Vision 1 Racing 0:01:06
5 Susanne Ljungskog (Swe) Team Flexpoint 0:01:42
28 Catrine Josefsson (Swe) Bizkaia-Durango 0:06:21
35 Emilia Fahlin (Swe) Columbia Highroad Women 0:08:54
39 Veronica Andreasson (Swe) Bigla Cycling Team 0:09:45
43 Marie Lindberg (Swe) Nürnberger Versicherung 0:12:39
70 Monica Holler (Swe) Bigla Cycling Team 0:36:07

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *