Paris-Roubaix: det hårdaste man kan cykla


– [no link]

ROUBAIX, FRANKRIKE ::: Team Cyclesport.se har i helgen avverkat U23-versionen av Paris-Roubaix. Det franska kullerstensloppet kallas Helvetet i norr och det är ingen överdrift. Lagets insats var ok för att vara första gången, men för Matthias Wengelin så kunde succén varit ett faktum om inte oturen varit framme.

PRESSMEDDELANDE FRÅN TEAM CYCLESPORT.SE:

Om du inte har varit där så kommer du aldrig att kunna förstå vad det innebär att köra Paris-Roubaix. Loppet kallas ´´Helvetet i norr´´ och det är ingen överdrift. Team Cyclesport.se har kört klassikernas klassiker, Paris-Roubaix för U23-cyklister.

Det var egentligen bara en av alla laget som visste vad som väntade efter startskottet i den Franska staden Peronne. Filip Rudenstam körde loppet ifjol, nu var han tillbka för att ta revanche på fjolårspunkan.

Redan under dom fem första milen hann vi med att byta ett bakhjul åt Sebastian Balck. Loppet började med fem mil slät fin asfalt. I byn Troisville vek vägen av åt vänster och sedan var helvetet igång. Dagarana innan har vi lagt mycket tid på att anpassa cyklarna för loppet och nu skulle vi få kvitto på om vi gjort rätt.

Bilar tutade, vägen gjorde att hela bilen slamrade och folk vid sidan av vägen skrek och blåste i visselpipor. på tävlingsradion gastade en mycket upphetsad speaker att det var dags för oss att ge service. Niklas Gustavsson hade punkat.

Halvvägs in på pavésträcken så körde en motorcyklist omkull framför klungan. Det var cyklister överallt, dom sprang, klättrade över gräsvallar och släpade sin cyklar för att komma förbi olyckan. Karvanen med servicebilar stod helt stilla och en stressad Niklas åkte som en flipperkula mellan dom inbromsande bilarna.

På den andra pavésektionen (kullerstenssträckan) neutraliserades loppet och cyklisterna fick stanna till. Arrangören tycket inte att omständigheterna kring MC-olyckan gjorde loppet rättvist. Vi sprang mellan servicebilen och klungan med verktyg, hjul, flaskor och mat. Styren och bromshandtag hade vibrerat loss. Alla team verkade ha liknande problem.

Efter 11 mils körning fick vi fina besked över radion. Matthias Wengelin var loss i en grupp med fyra andra; Alexis Bodiot (CCNO), Laurent Beuret (CH), Matthias Wengelin (Sue), Jochen Vankerckhoven (PWS) et Klaas Lodewyck (Rabo). Dom har 50 sekunder till klungan och dom kör på bra.

Nu får Wengelin tidernas otur. Han punkterar på framhjulet. Han får mycket snabbt ett nytt hjul från neutralservicen på mavic motorcyklarna. I första kurvan efter servicen så viker sig hjulet och går i trasor. Matthias ramlar och slår sig. Han får ytterligare ett hjul, men växelörat är snett och cykeln funkar inte.

Efter några minuter så kommer vi äntligen fram med servicebilen. Mekaniker Tyson tar ett kraftigt tag i växeln och böjer rätt växelörat igen. Då fär vi nästa serviceanrop över radion och vi måste dra iväg. Vi trodde att Wengan skull komma imål men så blev det inte. Kedjan gick av med en knapp mil till målet.

Alexander Wetterhall var främst av våra åkare i loppet. Klungan fanns inte mer, den hade delat upp sig i många smågrupper och Alex var i en av de främre av dessa.

Det var lättade cyklister som rullade över mållinjen på den klassiska velodromen i Roubaix, platsen där så många cykelhjältar fått sina namn inpräntade i historien för evigt.

Vurpor, punkteringar, konfromtationer, alla hade mycket att berätta efter målgång. Mot slutet av loppet så såg man flera cyklister som var för trötta för att hålla koncentrationen uppe. En kille cyklade rakt mer i ett djupt dike, en annan tappade framhulet i en håla på kullerstenen.

Fyra av lagets sex åkare kom i mål. Det är ett gott facit med tanke på att det var lagets första gång i denna spektakulära tävling.

En liverapport på franska finns här: www.directvelo.com. Matthias Wengelin är omnämnd som Jakob Södergrann i rappporten (Jakob fanns med i den preliminära listan där Matthias var reserv).


Fr.v. Marcus Johansson, Mekaniker Graeme Stone, Alexander Wetterhall och längst fram ser man håret på Sebastian Balck


Team manager Dennis Nystrand och Marcus Johansson


En mycket trött Alexander Wetterhall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *