Klossen längre bak är bättre


Så här såg det ut då Susanne Ljungskog var i Tyskland för att göra olika tester i jakten på en mer effektiv cykling. Foto: Susanne Ljungskogs hemsida – [no link]

SURTE :::

Vi berättade för en tid sedan om Susanne Ljungskogs tester på universitetet i tyska Ulm. På sin hemsida berättar Susanne om testresultaten som nu är klara. Här kommer en liten sammanfattning:

Den tvåfaldiga världsmästarinnan Susanne Ljungskog har de senaste sex säsongerna kört med klossarna i skon placerade mitt under hålfoten. D.v.s att pedalaxeln hamnar rakt under hålfoten.

Den ovanliga lösningen är naturligtvis kontroversiell eftersom den vedertagna placeringen av klossen är betydligt längre fram på foten. För att styrka sina teorier om klossens position har Ljungskog låtit testa muskelaktiviteten vid olika placeringar av klossen.

– Utvärderingen av mina tester i Tyskland denna höst, är i princip klara. Det fattas lite EMG sammanställning över hur muskelaktiviteten beter sig i anspänning och avslappning, kort sagt så att de ”tänder” i rätt ordning, berättar Susanne på sin hemsida.

– Det som vi i princip redan visste, besannades till hundra procent. Positionen av klossen bakåt sparar musklerna! Att jag vid lika watt och varvtal, har lägre muskelanspänning i varje uppmätt muskelgrupp ( 8st ). Detta betyder i förlängningen att syreförbrukning och energiförbrukning blir lägre, samt att muskelutmattningen blir mindre.

– Det gör troligtvis en mindre skillnad i endagarslopp men i etapplopp blir skillnaden avsevärd.

– Även teknik i kurvorna har analyserats och jag har i mätningar upp till 100 varv/kadens inga eller minimalt med dödkrafter (icke drivande). Varvtal över 100 innebär större svårigheter att kontrollera tramprörelsen, men för att höja sina wattnivåer kan det under begränsad tid vara nödvändigt.

– Fortsatt träning, teknikmässigt kommer att genomföras på ”Rundtrittindicator” och vi har en del ideer om hur vi skall kunna förbättra tekniken ytterligare.
Men det är min hemlighet, avslutar Susanne.

För att följa Susanne Ljungskogs framfart på tävling och träning så gör ett besök på Susanne Ljungskogs hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *