Alexandra Engen siktar mot EM och VM


Alexandra Engen tränar mycket och hårt på Cykelgymnasiet i Skara. Foto: Dennis Nystrand – [no link]

SKARA :::

Årets Rookie bland svenska damelitcyklister har fortfarande inte uppnått rätt ålder för att automatiskt kunna ta klivet upp från juniorklassen. Alexandra Engen från Jönköpings CK tog den etablerade MTB-eliten med storm när hon dundrade fram på tävlingarna, vida överlägsen sina motståndare. Cyclesport.se har varit på Cykelgymnasiet i Skara och pratat med henne om cyklingen.

Alexandra går nu sitt andra år på Cykelgymnasiet i Skara. Hon läser en modiefierad 4-årig variant av naturprogramet. Studiemomläggningen har hon valt för att hon skall kunna träna bättre och inte ha en så stressig tillvaro. Livet på cykelgymnasiet är perfekt tycker Alexandra. -Jag får bra träningkamrater, hård matchning och bra förutsättning omkring, säger hon. -Ta t.ex. det här med matlådorna som ”gubben” (Jan-Olof Rundqvist, tränare på cykelgymnasiet) står och lagar. Han gör massor av käk som vi kan köpa till självkostnadspris så att vi enkelt kan ägna oss åt träning i huvudsak, berättar hon vidare.



Ryttarracet 2005. Foto: Foxen

Summera säsongen 2005?
-Säsongen gick helt över förväntan. Jag var jätte spänd inför debuten i damelitklassen på Borlänge Tour. Det gick ju himla bra, jag vann ju alla etapper så jag får vara nöjd. Det gick över förväntan även på landsväg. Totalt blev det två medaljer på JSM. Brons på både tempo och linje.
Sjundeplatsen på VM får jag väl också vara nöjd med.

Hur ser träningen ut under vintern och våren?
Nu har det varit mycket cykelåkning under hösten så att jag kommer att ta det lugnare och köra mer varierad träning under jullovet.
När skolan kommer igång igen i januari så blir det cykel, cykel och ännu mer cykel. Jag vet ju att de bästa åkarna i världen tar inga extra vilodagar så om jag skall kunna vara med i den absoluta toppen så är det bara träning som gäller. Det är lätt att träna bra på cykelgymnasiet. Vi har individuella träningsprogram som balanserar träning och vila/återhämtning och vi tränar mycket ihop så det blir riktigt bra träning.
Någon utlandsresa eller träningsläger har jag inte planerat in. Det är inte det att jag inte vill åka men det skall fungera både med ekonomi och transport. Jag har själv ännu ingen körkort så för att åka bil så måste jag förlita mig på andra.




Alexandra som pristagare vid Cykelgalan 2005 – Årets rookie. Foto: Dennis Nystrand

Säsongen 2006?
-Jag kommer att åka kvar i Jönköpings CK. Jag trivs bra i klubben och har ingen anledning att byta. Som MTB-cyklist är man inte heller beroende av att ha ett lag att köra med som på landsväg.
Jag kommer att fortsätta att i huvudsak köra MTB. Det kommer att bli en del landsvägstävlingar också, framförallt SM och eventuellt också Scandinavien Open. Jag är lite försiktig med att sätta upp mål, men siktet är inställt på VM och EM. Jag vill vara med i toppen och köra om segern vid båda dessa mästerskapen. Svenska Cupen i XC är också en tävling som jag gärna vill vinna.

Vi på Cyclesport.se önskar denna fantastiska talang ett stort LYCKA TILL inför kommande säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *