Team CykelCity.se – En fantastisk resa under 10 säsonger


– Det är gemenskapen och sammanhållningen som jag kommer att minnas mest med laget, berättar team manager Johan Ottosson i en intervju med Cyclesport.se – [no link]

STOCKHOLM ::: Säsongen 2012 lider mot slut. Det är också slutet på ett kapitel i den svenska cykelhistorien – Team CykelCity.se. Cyclesport.se har intervjuat team manager Johan ”Otto” Ottosson om glädjestunderna, utvecklingen och resultaten av projektet som började med ett svensk etapplopp för nio år sedan.

– Första gången Team CykelCity.se stod på startlinjen var i Örebro på Cykeltouren 2003. Då hjälpte vi (företaget CykelCity red.not.) CK Valhall som inte själva hade ekonomi för att ställa upp med ett lag, berättar Johan Ottosson.


Johan Ottosson (t.v.) driver CykelCity-butiken i Stockholm

Johan var själv elitcyklist fram till och med säsongen 2002. Han slutade cykla efter att ha startat upp CykelCity-butiken i Stockholm. Att jobba med tävlingscykling var en naturlig fortsättning på den egna karriären.

– Det är mycket som jag själv inte fått uppleva som cyklist som jag fått glädje av i arbetet med teamet. Det har mättat ett behov som jag själv inte kunde fylla när jag tävlade. Jag valde att avbryta min karriär för att jobba med butiken men genom teamet så kunde jag ändå fortsätta tävla.

Säsongen 2004 så gjordes en satsning som sträckte sig över hela säsongen. laget var då ett sponsorteam som tävlade på svenska cupen och andra utvalda tävlingar, bland annat Ungern Runt.

– Vi kände att det inte var tillräckligt att köra på det sättet, vi ville jobba mer sammanhållet och på alla tävlingar, därför så registrerade vi en klubb och satte ihop ett bra lag.


Johan Lindgren (t.v.) vinner lagets första seger på Östgötaloppet 2005

Debuten kom 2005 i en tid då det hade hänt en del på den svenska cykelscenen. Proffslaget Bianchi Nordic hade precis lagt ner, en stor satsning med några av de tidiagre åkarna från det laget gjordes i Borås CA (Team MA Speedwear) och Team Mälareneri var det enda svenska laget med ett internationellt tävlingsprogram.

Det blev seger redan på debutloppet för Team CykelCity.se. Johan Lindgren från Falun hade precis tagit klivet upp från juniorklassen och med ett färdig kontrakt med franska Francaise des Jeux i bakfickan så skulle han göra några månader i ett svenskt team innan proffslivet startade. Östgötaloppet blev en knapp seger före MA Speedwears erfarna ex proffs Mattias Carlsson.

– Vi vann de tio första tävlingarna vi körde, berättar Ottosson. Team Mälarenergi var i Spanien och körde och vi blev tillräckligt varma i kläderna för att kunna fortsätta vinna även efter dom kommmit hem.

Med ett gäng unga åkare i laget som fick tävla och vinna så hade man satt fokus på den grupp av cyklister i landet som man skulle komma att åstadkomma mest för under åren framöver.

– Vi kom med ett nytt tänk, vi körde på efter vad vi själva ville och tyckte och det gav både positiva reaktioner och reaktioner från andra som var mer skeptiska. Vi struntade engentligen i andra och höll vår egen linje.


Aike Visbeek har varit sportchef i Team CykelCity.se sedan 2008, här står han och pratar med Tobias Ludvigsson från Huskvarna

Teamet började att tävla mer och mer utomlands. Framgångsrika etapplopp i Belgien och Norge gav uppmärksamhet för lagets cyklister och för teamets verksamhet. Det stora genombrottet kom säsongen 2008 när holländaren Aike Visbeek började jobba i laget.

– Aike kom med så mycket erfarenhet, massor av kontakter och ett stort hjärta för sporten. Han ville jobba med laget och ta det till en högre nivå. Jag kunde inte ha gjort det själv som vi har kunnat göra tillsammans. Utan Aike hade vi aldrig blivit det lag vi blev. Aike har jobbat ideellt i stort sett hela tiden och bidragit med massor för att utveckla våra cyklister.

Aike tillförde nya internationella tävlingar och ett mer strukturerat tänk kring lagets verksamhet. Snart så började framgångarna komma oftare och motståndet blev tuffare ju bätter tävlingar man fick inbjudningar till. Inför säsongen 2010 började tankarna på att skaffa en internationell licens som proffslag.

– Jag var motståndare till att ta klivet från elitlag till UCI Continentat Team. Ju mer vi övervägde och tittade på för och nackdelar så såg vi fler och fler fördelar. Vi var inte det första svenska laget som registrerat ett UCI-team hos Svenska Cykelförbundet. Vi behövde inte fightas mot SCF´s avgifter och okunnighet, allting var mycket bättre ordnat för oss och det var ganska avgörande för vårt beslut.

Hösten 2010 var det klart att laget skulle bli professionellt. Elva cyklister ingick i truppen och avgörande var att man kunde få starta i större tävlingar mot bättre cyklister.

– Naturligtvis så kostade det mer pengar men vi tyckte att vi fick det tillbaka som vi hoppats på.

När Johan blickar tillbaka på åren som gått och han får frågan om vilka framgångar som betytt mest så är han villrådig. Med ca 250 segrar i bagaget och flera stora internationella framgångar så är det mycket att välja på.

– Det finns ett par magiska ögonblick. När unge Viktor Renäng blev tvåa på det internationella etapploppet Ringe Rike GP var ett sådant. Det var han och Edvald Boasson-Hagen som kämpade om segern på de tuffa etapperna. På avslutningsetappen var Viktor ensam med Edvald och två av hans lagkamrater som började attackera på honom. Jag ropade till honom att prova en attack för att se hur starka dom andra var. Viktor kom iväg ensam med Edvald hängades på hjul och dom blev etta och tvåa på etappen och sammanlagt. Edvald vann på bonussekunder eftersom båda hade samam tid på cykeln.



19-årige Philip Lindau vinner Svenska Mästerskapen 2011.

Bland de stora segrarna lyfter Otto fram Philip Lindaus SM-guld, Fredrik Ericssons vinst på RingeRike GP, Jonas Ahlstrands segrar i Tour of Norway, segrarna i USA och Holland och många fler.

– Ett annat magiskt ögonblick var i år när det enda Europatour-loppet på svensk mark, Skandisloppet, avgjordes i maj. Utbrytningen var klar och loppet skulle avgöras mellan de åkare som var före klungan. Vi hade duktiga åkare med men ville göra mer av tävlingen. Vi lyckas mot alla odds att få upp två åkare från klungan till tätgruppen och sedan körde vi sönder utbrytargruppen totalt. Alla åkare på pallen var från Team CykelCity.se. Jag tror att det är få människor som förstår hur stor framgång det egentligen var för ett svenskt team.

Årets säsong har avslutats med tävlingar i Belgien och Danmark. Laget har cyklister som är på VM och ett par av lagets tidigare åkare kör som pro-cyklister. Naturligtvis så är det ett vemod kring att stänga ner verksamheten och det är mycket värme kring tankarna på åren som varit.

– Det är framförallt gemenskapen och sammanhållningen som jag tar med mig. Jag har fått vänner för livet. Vi har haft fantastiska människor som tävlat i laget och en hel del folk som ställt upp och jobbat med laget under årens lopp, berättar Johan.

– Laget har varit som en andra familj för mig och min familj. På ett personligt plan så har det givit mig väldigt mycket, avslutar han.