Falun gör Sveriges största satsning på elitmiljö för cykel


Fredrik Ericsson (t.v.) bor i Falun och är tidigare student på högskolans elitidrottarprogram, Marcus Ljungqvist är fostrad i Falu CK och tar nu sin kunskap och erfarenhet med till värdens största ProTour stall, Team Sky. Bilden är från Cykel-SM 2009 där Ljungqvist och Ericsson utklassade övriga fältet och tog guld och silver. – [no link]

FALUN ::: Svensk Cykelsport har enorm framgång internationellt och intresset att börja cykla är stort bland landets ungdomar. I Falun har man tagit till vara på detta intresse genom att nu bygga upp en ny prestationsmiljö för cyklister. Cyclesport.se har intervjuat Lars-Åke Östlin, cykeltränare på Dala Sport Academy som berättar om det nya cykelgymnasiet, utbyggnaden av verksamheten på LIVI, bancyklingen och en hel del annat.

– Det är en riktigt stor och unik satsning som görs här på plats säger Lars-Åke Östlin. Falun har en unik tradition när det gäller cykelsport och att det blir just den här miljön som utvecklar sig vidare är inte förvånande. Med velodromens invigning för några veckor sedan ser vi att personer som inte haft intresse kring cykelsport nu öppnar ögonen för denna fantastiska idrott, fortsätter Lars-Åke.

Vad gör Falun så speciellt och unikt?

– Vi är många duktiga personer som arbetar med cykel just här och alla är starkt drivna inom sina respektive områden. Det är en stor bredd på kompetensen vilket gör det här till en unik prestationsmiljö. Miljön är dessutom lämpad för alla cykeldiscipliner vilket inte gör saken sämre.


YA Arena med inomhusvelodromen ger Falun unika träningsmöjligheter året om. Foto: www.yaarena.se.

Beskriv vad som händer just nu?

– I och med att EU-projektet Dala Sport Academy startade för ett år sedan diskuterade man noga hur man ville utveckla hela prestationsmiljön på plats. Tre viktiga områden kom fram, forskning, företag och elitidrottsmiljö. Utifrån dessa tre ben har olika projekt utvecklats och en viktig del har varit att se över helheten hos elitidrottaren.

En del av EU-projektet är elitidrottsmiljön. Som idrottsstudent i Dala Sport Academy har man en massa bra förmåner vilket ger idrottaren en trygghet när man kombinerar studier med sin elitidrott. Jag hoppas att fler cyklister i landet upptäcker den här bra möjligheten och numera kan man även läsa på distans vilket är viktigt för en elitidrottare som ofta är på resande fot. Tryggheten att ha en högskoleutbildning med sig samtidigt som man bedriver sin elitsatsning blir allt viktigare och jag har mött många idrottare i mina dagar som inte vet vad de ska göra när karriären tar slut. Vi som idrottsledare måste även ta ett ansvar och hjälpa de aktiva med att planera karriären vid sidan av idrotten. Konkurrensen på arbetsmarknaden ökar hela tiden.

Något som jag saknat under de 7 åren vi bedrivit cykel på högskolan är den ”röda tråden”, dvs ha en naturlig idrottskoppling från högstadium, gymnasium till högskola. Den verkligheten blir aktuell redan till hösten i och med YA-Elits stora idrottssatsning som är unik i Svensk cykelsport.

Under hösten kontaktades jag och Tommy ”Cross Tompa” Johansson av Lars-
Göran Hagström, VD på Yrkesakademin. Lars-Göran är en mycket stark företagsledare som verkligen lyckas med sina visioner. Med Lars-Görans genuina intresse för elitidrott bestämde Tompa och jag för att vara med och utveckla YA-Elit. Målet är självklart från början, att bli Sveriges bästa miljö för elitidrottare på
gymnasienivå. YA-Elits koncept kommer inte bara att innehålla cyklister utan även 15-20 andra olika idrotter inom 5 år. Konceptet att ha flera idrotter stärker prestationsmiljön.

I slutet på januari hade vi en informationsdag för cirka 40 intresserade cyklister på plats i YA-arena. Det kändes riktigt inspirerande att ha så många intresserade cykelungdomar som vill vara med och utveckla cykelmiljön från början.


Cyclocross som tävlingsdiciplin för Svensk del föddes i Falun och har utvecklats av Falubon Henrik Öijer. På bilden syns falucyklisten Jens Westergren som vunnit flera Cup- och SM-titlar.

Är det inte lite ”kaxigt” att gå ut med sådan information?

– Både Tompa och jag har mångårig erfarenhet från alla discipliner i cykelsporten och som tränare vet vi hur det ”optimala” idrottsgymnasiet ska se ut. I och med de möjligheter som ges med YA-Elits satsning finns det inga konkurrenter som kan möta oss. Både Tompa och jag har under många år besökt olika prestationscentra i världen och tagit in de fakta som behövs för att stärka det här konceptet. Vi kommer att ha samtliga cykeldiscipliner på plats: BMX, LVG, XC, DH, 4X, Bana, Slopestyle och cykelboll. Med det unika konceptet är vi ensamma i Europa att ha alla discipliner på plats. Vi kommer även att försöka utveckla konceptet för paracykel ifall intresse finns. Toppmoderna banor kommer att byggas för samtliga teknikdiscipliner och planer finns även att bygga Sveriges första inomhusbana för BMX. Har vi Sveriges enda velodrom är det väl bara att fortsätta utvecklingen i rätt riktning. Sedan tidigare har vi perfekta möjligheter för landsvägscykel och crosscountry och Falun har sedan tidigare haft Svenska mästerskap i dessa discipliner, så banorna är det inget fel på. Mig veterligen finns det inget prestationscenter som kan erbjuda samma upplägg som vi och vi hoppas kunna locka även utländska elever och studenter till prestationsmiljön. För att inspirera cyklisterna kommer vi också att bjuda in gästtränare och proffscyklister i alla discipliner.


Falu CK’s Johan Lindgren (idag Team CykelCity.se) blev 2007 Sveriges yngsta ProTour-cyklist. Framöver kommer han att göra en satsning mot Ban-VM 2011. Foto från Team Francaise des Jeux, 2007

Vad händer mera i Falun?

– Det har väl inte undgått någon cykelintresserad att vi har Sveriges första velodrom. Björn Stenberg utvecklar sitt företag ännu mer och vi kommer att ha ett nära samarbete. Björn och Fredriks Janssons projekt med inomhusvelodromen kommer verkligen att utveckla cykelsporten i landet och som ordförande i bancykelklubben blev jag extra glad att just bygget uppfördes här i Falun. Björn har faktiskt erbjudit sitt koncept till flera kommuner i landet så när lämplig lokal hittades i vår närhet föll allt på plats.

En annan storsatsning i EU-projektet är att man bygger ut laboratoriet vid LIVI,
Lugnets Idrottsvetenskapliga Institut.
Det är en storsatsning på flera miljoner kronor vilket kommer att stärka
forskningsmiljön kring cykelsporten. Det är ett stark gäng drivna forskare på
plats som leds av professor Michal Tonkonogi. Michail har ett stort intresse för
cykelsporten och jag och Tompa ser stora möjligheter som tränare att utveckla
nya intressanta forskningsprojekt tillsammans med forskargruppen på LIVI.


Tommy ”Cross Tompa” Johansson (mitten) är flerfaldig svensk mästare med meriter både som landsvägsåkare i unga år, BMX-cyklist, MTB, Downhill och 4X. Den här bilden är från 4X-SM 2007.

När ser vi resultat av hela satsningen?

– Naturligtvis vill väl alla tränare att deras ”adepters” ska lyckas i VM- eller OS-sammanhang i framtiden men vägen dit är lång, det vet alla som är involverade inom elitidrott. Vi har väl facit i hand om 5 år ifall vi tänkte rätt. Vi hoppas även att vi får fler arbetstillfällen för tränare och andra medarbetare i och med denna storsatsning för Svensk cykelsport. Det känns att vi jobbar i medvind avslutar Lars-Åke.

Sammanfattningsvis från Cyclesport.se’s perspektiv så kan man konstatera att det görs så mycket för Svensk Cykelsport i just Falun att det råder ingen tvekan om att här byggs svensk cykelsports framtid, dessutom helt och hållet av en fristående organisation. Att det finns en stark grund att bygga på konstateras lätt genom en titt i resultatlistorna och meritlistorna från arrangemang.

Här har arrangerats SM både på landsväg och MTB, cuptävlingar på MTB, landsväg och Cyclocross. Världscuptävling på MTB. Svenska Cykeldagarna och Svenska Cykelgalan föddes här. Regerande mästarna på landsväg både för herrar och damer kommer ifrån Falu CK, likaså inom cyclocross. Dessutom så är flera av de senaste årens mästare inom Kalas Cup från Falun, likaså den vinstrikaste ungdsomcyklisten och svensk landsvägscyklings största unga löfte i elitklassen.

I Falun har man både faciliteter och expertis för att driva sporten framåt, både vetenskapligt och genom utveckling av enskilda idrottare. Som exempel kan nämnas att Cykelgymnasiet i Skara, som delvis finansieras av Svenska Cykelförbundet, årligen reser till Falun ett flertal gånger för att kunna utföra kvalificerade fystester av sina cyklister. Falun har med andra ord framtidedn för sig vad gäller cykling.