Ytterligare ett förlustår för Svenska Cykelförbundet


Anders Karlsson är generalsekreterare och högsta tjänsteman inom Svenska Cykelförbundet. – [no link]

STOCKHOLM ::: Två svenska OS-silver, ett EM-guld, Två VM-silver, en cykelbransch som bara visa starka positiva siffror, större mediautrymme och fler utövare. Allting ser jättepositivt ut för svensk cykelsport, men generalsekreterare Anders Karlsson lyckas inte att vända ekonomin. 2009 blev ännu ett år under hans ledning då bokslutet visar förlust.

Anders Karlsson erbjöds en fast anställning av Svenska Cykelförbundets styrelse i slutet av 2009. Anders meritlista är ändå långt ifrån imponerande. Inte nog med att landslagsverksamheten för herrcyklister tillintegjorts under hans tid vid styret och en hel generation tallanger går förlorade. Han har misskött viktiga arbetsuppgifter och ofta hamnat på kant med klubbar och arrangörer.

2009 pekar allting uppåt för cykelsporten. Det finns sportsliga framgångar, cykelbranschen går framåt och media visar mer cykling. Men Svenska Cykelförbundet lyckas inte att få balans i sin ekonomi. Anders Karlsson får återigen visa röda siffror för Sveriges Cykelklubbar och för styrelsen.

Förlusten för 2009 uppgår till 285.759 kr. Den sammanlagda förlusten räddas dock något av att det kapital som förvaltas inom förbundet ökat i värde. Förbundets förmögenhet kommer från försäljningen av den fastighet som ägdes på Drakslingan i Sigtuna. Den totala förlusten bokförs till 167.366 kr.

Svenska Cykelförbundets personal har inte lyckats engagera några nya sponsorer till verksamheten under 2009.

Det är en svårtolkad årsredovising som publicerats inför förbundsmötet. Det går inte att utläsa hur mycket pengar som kommer in via sponsring och reklamförsäljning. Redovisaren har valt att baka ihop dessa siffror med den allmäna posten ”försäljning”.

Elitverksamheten, dvs. utvecklings- och landslagsverksamheten är redovisad ihop med kostnaderna för cykelgymnasiet i Skara. Det går därför inte att se hur mycket pengar som verkligen går till landslaget. Samma sak gäller den mycket intressanta fördelningen av intäkter från motionslopp och från tävlingar. Det finns en allmän uppfattning om att motionsloppen drar in stora pengar till förbundet men detta varken styrks eller avslås i årsredovisningen.

Det går heller inte att se vad GS själv kostar för de svenska cykelklubbarna. I resultatrapporten redovisas lönerna till de 5,4 anställda ihop med ersättningar till styrelsen. Samtliga löner förutom Anders Karlsson kostar förbundet 1,9 miljoner. GS och styrelsen har totalt ersättningar som uppgår till en halv miljon kronor.

Läs även:
==> SCF’s årsredovisning 2009