Cyclesport.se – Årskrönikan , del 3 – OS, VM och Ericsson


– [no link]

SKARA ::: Två OS-silver, flera segrar och pallplatser internationellt och en fin vecka med världscup och Europatour-tävlingar i Vårgårda, Vad mer kan man önska?

Sommaren för landsvägscyklisterna fortsatte med U6 Cycle Tour på hemmaplan och damerna Giro d’Italia internationellt. Isabell Söderberg fanns i Sverige och utövade totaldominans över de andra damerna på U6. Hon vann inte mindre än fyra av de sex etapperna samt slutsegern. På herrsidan blev det dansk seger genom f.d. Quickstep-cyklisten Mads Christensen.

Den tredje deltävingen av landsvägscupen avgjordes i den lilla bruksbyn Finnerödja i skogarna utanför Laxå. Fredrik Ericsson heter mannen som sopade banan med övriga konkurrenter och vann herrklassen totalt. På damsidan kom det att bli Madelen Olsson, Svanesunds GIF som tog hem segern efter avgörande på den avslutande tempoetappen.

Nästa stora punkt på schemat var Scandinavianweek, världscuptävlingar och Scandinavian Open, samtliga med hjärtat i Västergötland och Vårgårda. För herrarnas del handlade det om tre kriterium ich Alingsås, Skara och Borås och en avslutning med Europa Tour-tävlingen i Vårgårda. Trots ihållande tuff körning från Cykelcitys Fredrik Ericsson så blev det seger för det lettiska laget Rietumo Banka Riga och Alexsej Saramotins, både i Scandinavian Open och totalt i Scandinavian Week.

Damernas världscup inleddes med landsvägsloppet. Det blev en helamerikansk uppgörelse mellan segrande Kori Seehafer och Kim Anderson. Lagtempoloppet som avslutade veckan vanns av Cervelo Life Force före team Colombia Women och Nürnberger Vorsicherung.

Klassikern Västboloppet i Burseryd innebar helgens andra seger för Nürnberger Vorsicherungs Marie Lindberg och dubbelseger för Team MA genom Ove Nilsson och Henrik Åbom. Landsvägssäsongen i Sverige följdes upp med avslutningen på Kalas Cup i Värnamo. Ett attackvilligt race i herrklassen fick se Cykelcity ta hem både individuellt och lagsegern. Det var Jonas Bjelkmark som fick ta på sig den gula vinnartröjan på pallen. I damklassen blev det mer avvaktande åkning för dagen och slutsegern gick till Svanesunds GIF, både individuellt och i lag. Madelene Olsson stod som segrarinna.

Årets sista svenska etapplopp avgjordes i Svanesund. Emilia Fahlin vann damklassen. 1:a årselitcyklisten Andreas Stillfors från Cykelcity vann herrklassen efter en lång utbrytning på sista etappen. Andreas tillhör en grupp av unga cyklister som vi kommer att få se mer av i framtiden, precis som dom tre juniorerna Patrik Stenberg, Jonas Ahlstrand och Johan Nystrand. Samtliga av dess visade att dom redan håller bra elitklass genom sina resultat under hösten. Ahlstrand vann bl.a. Sista Chansen på hemmabana i Ramnäs. Stenberg tog hem ett junioretapplopp i Spanien och Nystrand var tvåa på avsutningsetappen i Svanesund efter en spurtuppgörelse med Stillfors.

Den svenska säsongens sista höjdpunkt kom i samband med avgörandet av stafett- och kortbanae-SM i Uppsala. Stafetten vanns av Cyclefactory.com Vallentuna CK medan det blev Team Dilas Sara Mustonen som tog hem kortbane-SM för tredje året i rad. Patrik Morén, Cyclefactory.com Vallentuna CK vann herrklassen.

Den nationella MTB cirkusen domineras numera av två arrangemang, SM och Långloppscupen. Det förstnämnda avhandlade vi i krönikans förra del. Långloppscupen hade två deltävlingar under andra halvan av sommaren. Klassikern Finnmarksturen som vanns av Kristine Nørgaard, Hmtbk och Fredrik Ericsson Team Cykelcity.se. Cupavslutningen var tillika SM i Marathon. SM skulle ha varit i Åsarna men då arrangören drog sig ur så ställde Varbergs MTB villigt sina resurser till förfogande. Detta motsatte sig SCF’s GS Anders Karlsson av okänd anledning. Styrelsen grep in och ett beslut om SM kom till stånd och vi slapp ännu ett dåligt beslut som skulle ha motverkat sportens väl. Som svenska mästare fick vi se Hannah Myerschough, Trosa Vagnhärad och Lars Bleckur IK Jarl/Lindbergcykel.se.

Även XC-cupen avgjordes under hösten. Vi fick se en något nerkortad version då SCFs GS Anders Karlsson inte velat tillåta fler arrangörer av cupen, trots att sådana anmälde sitt intresse tidigt på året. Det blev ett klart fall neråt för hela MTB-sverige och dess sponsorer. Alexander Wetterhall vann cupen totalt i stor stil efter seger i båda de avslutande tävlingarna i Södertälje. Damklassen på samtliga cuptävlingar var nästintill obefintlig.

Svenskarna hade fina framgångar internationellt. Giro Donne, som damernas Giro d’Italia heter, blev en rolig tillställning ur svensk synvinkel, inte för att någon av tjejerna fick med sig något fint sammanlagt resultat hem men för en rad fina etapp-placeringar. Monica Holler och Susanne Ljungskog turades om att rada upp pallplatser och topp-10 resultat trots Ljungskogs magsjuka under loppet.

Svenskorna körde sedan fortsatt bra i OS-uppladdningen Thüringen Rundfahrt med flera topp-placeringar. Emma Johansson visade gryende storform och var bl.a. tvåa i Belgiska Waasmunster och sexa totalt i Thüringen. Även efter OS skördades framgångar och både Karin Aune, Susanne Ljungskog, Emilia Fahlin och Marie Lindberg fick stå överst på pallen på internationella tävlingar. Emma Johansson vann det mycket prestigefyllda etapploppet Guldtroféen. Monica Holler avslutade världscupen med en andraplats.

Både Fredrik Johansson och Lucas Persson fick ta på sig bergatröjan på var sina internationella etapplopp. Håkan Nilsson stod på pallen på en, och Jonas Ljungblad vann en annan deltävling i Europatouren. Både Gustav Larsson och Magnus Bäckstedt tog pallplatser på etapper i de stora etapploppen Tyskland Runt och England Runt.

Thomas Lövkvist körde flera dagar i den vita ungdomströjan på Tour de France. Han vann senare ett par pallplatser och fick ledartröjan på Tyskland Runt. Han kom på en fantastisk andra plats totalt i loppet.

Team CykelCity och Team Cyclesport.se är de två svenska lag som tävlat internationellt under säsongen. Båda gjorde fina avslutningar på säsongen och en åkare från varje lag fick chansen att köra som proffs tillsammans med det irländska laget Pezula Racing.

I CykelCitys lag (och i svenska amatörcykling) var det Fredrik Ericsson som dominerade. Han fläskade till med fantastiska internationella resultat under hösten. I Tour de Liege fanns han med i toppen fram till den avgörande etappen där krafterna inte räckte till. Detta tog han igen på Irland Runt då han på egen hand var loss under nästan hela den andra etappen. På avslutningsetappen blev han två efter ytterligare en mastodontutbrytning. Den stora skrällen kom då Team CykelCity var över i USA och körde Univest Grand Prix. Fredrik Ericsson var tvåa lördagens Continental tour tävling och vann en totalseger för helgen. På samma tävling blev Johan Lindgren utsedd till loppets mest aggressiva cyklist.

Cyclesport.se’s U23-komet Wetterhall gjorde sin proffsdebut på den franska tävlingen Tour de l’Ain. Inte mindre än elva ProTour-lag fanns på startlinjen när Wetterhall kämpade sig över alperna på ett sätt som fick flera sportchefer att höja på ögonbrynen. Kämpandet fortsatte på Irland Runt där han bl.a. fick agera hjälpryttare åt Fredrik Ericsson. Cyclesport.se knep en pallplats i den danska Europatourtävlingen Albani Classic genom Sebastian Balck. Ytterligare pallplatser internationellt kom i det norska etapploppet Festningsrittet, denna gång genom gäståkaren från CykelCity, Andreas Stillfors. Även här var Wetterhall långt fram och slutade sexa totalt i loppet.

På MTB har det varit magert med rapporter från våra internationella cyklister under hösten. Alexander Wetterhall knep en andra plats då den internationella MTB-helgen i Estland inleddes. Anders Ljungberg tog hem ett par UCI poäng i ett av säsongens sista klopp.

OS och VM
OS blev en framgång utan dess like för svensk cykel. Vid sidan av Fredrik Kessiakoff hade det varit förhållandevis tyst om våra svenska stjärnor, trots det internationella favoritskapet. Kanske behöver det göras en hel del mer från kansli-håll inom vårt förbund? Emma Johansson fick hela svenska folket att stå upp då hon körde in på andra plats i på linjeloppet. Susanne Ljungskog följde upp med en fin 10:e plats på tempot ett par dagar senare. Nästa skräll kom när Gustav Larsson höll folkets nerver i ett järngrepp på tempot. Ledning uppför och tapp utför, vi åkte bergochdalbana i TV-soffan. Det blev en fantastisk andraplats.

Fredrik Kessiakoff fick tyvärr en stor besvikelse serverad på sitt lopp. Han levde inte upp till sina egna eller andras förväntningar och vi fick inte heller se honom så mycket mer under resten av året.

Landsvägs VM blev punkt för säsongen för flera åkare. Emma Johansson och Gustav Larsson fick åter stå som frontfigurer. Emma som ledde ett av världens bästa damlag gjorde ett ordentligt ryck kilometern före mål och kunde sedan åka in på en fin fjärde plats. Susanne Ljungskog fick framhjulet förstört och kunde inte vara med i toppen. Gustav följde upp sitt fina OS med en fjärdeplats efter segrande Grabsch.

Från förbundshåll har det varit fokus på andra saker än tävlandet. Sebastian Balck och Anders Karlsson är två fall som får en att höja på ögonbrynen. Balck är av många känd som en otyglad vilde, på både gott och ont. Under våren representerade han landslaget och på väg hem från uppdraget blev laget inblandade in en snärjig trafiksituation. Balck gjorde en osedlig gest mot föraren i den andra bilen. Dagen därpå upplyste denne förare Svenska Cykelförbundet om incidenten. Balck tog sitt ansvar och ringde upp föraren och bad om ursäkt. Generalsekreterare Anders Karlsson tyckte inte att det var nog och lyfte fallet till disciplinnämnden. Balck blev avstängd under tre veckor. Följden blev även att han inte fick tävla mer för sitt belgiska proffslag. Som jämförelse så kan nämnas att ett annat landslag (ej cykel) fick två veckors avstängning för att ha slagit sönder ett hotellrum på fyllan. Är det så här vi skall behandla unga (19 år) cyklister som står på tröskeln till internationella genombrott??

Senare under hösten sker en turbulent rokad inom SCFs styrelse. Anders Björklund avgår. Inte mycket att säga om det, vad som sker efteråt är värt att ifrågasätta. Generalsekreterare Anders Karlsson låter den nu avgångne Björklund skriva ett hatbrev på SCFs hemsida så att hela Björklunds känsloliv kan kavlas ut i kvällspressen, som ett officiellt SCF-material. Kanske var detta mer till skada för sporten än vad Balcks tilltag i trafiken var??

NU VILL VI ÖNSKA HELA SVERIGE ETT GOTT NYTT CYKELÅR. VI HOPPAS ATT SCF FOKUSERAR PÅ CYKLING OCH INTE POLITIK. VI HOPPAS PÅ FINA FRAMGÅNGAR BÅDE NATIONELLT OCH INTERNATIONELLT OCH VI HOPPAS SLUTLIGEN PÅ MÅNGA NYA SVENSKA CYKISTER UTE I KLUBBARNA!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *