Svealand Cycling Team – viktigt projekt för unga talanger

Hur blir man cykelproffs? Varför har inte Sverige lika många cyklister med på VM och OS som t.ex. våra grannländer Danmark och Norge? Det finns många orsaker, bland annat vilka karriärmöjligheter som finns geografiskt nära hem och utbildning. Ordförande i Stockholms Cykelförbund Oskar Ekman har varit med och skapat Svealand Cycling Team, ett projekt som ger juniorcyklister möjlighet att tävla internationellt. Tävlande som är en av flera viktiga pusselbitar för att kunna jobba som tävlingscyklist på högsta nivå. Under förra veckan körde laget ett etapplopp i Spanien med stor framgång.

– Att få köra UCI-kategoriserade etapplopp är naturligtvis väldigt stort för killarna, Säger Oskar Ekman efter att ha funnits med som sportdirektör när juniorprojektet Svealand Cycling Team fanns till start i det spanska etapploppet Vuelta Ciclista Ribera del Duero (UCI 2.1). Laget som tävlade med sex åkare hade två fina fjärdeplatser under tävlingen, bland annat på det inledande 18 km långa lagtempoloppet med målgång i Peñaranda del Duero och Castillo de Peñafiel.

Första etappen var lagtempolopp

– Vi var snubblande nära pallen och killarna fick känna på att komma in som ledare, fortsätter Oskar. På den näst sista etappen blev det en ny fjärdeplats genom Erik Ekman efter en klungspurt och en stark insats av hela laget. På den sista etappen var Eric Pedersen med förstagruppen i mål efter en mycket tuff etapp med varmt väder och långa klättringar.

– Det är väldigt bra lag här och tävlar, t.ex. akademilag skapade av superstjärnor som Valverde, Contador och Samuel Sanchez. Även akademilag från USA och provinslag från Spanien håller galet hög kvalitet, berättar Oskar.

Det är kanske det är här som är den viktigaste erfarenhet för cyklisterna – att få se vad konkurrenterna gör på sin väg mot professionell cykling. Svealand Cycling Team ämnar just att tillföra detta. – Nästa tävling för killarna blir GP Rubiland i Schweiz vilket blir ännu en nivå upp från detta. Där är det i princip bara landslag och AGDR, Auto Eder mfl. För 15-16/junior planerar vi även en gemensam avslutning i Danmark på 3-dage i Nord om inte hösten är för brutal, fortsätter Ekman.

UCI-kategoritserade juniortävlingar får ofta stor uppmärksamhet både av publik på plats och av media

Svealand Cycling Team är skapat för att vara en samlingsplats för cyklister 15-18 år som vill testa tävla i en teamstruktur och lyfta sin cykling till internationell nivå. Ekonomiskt så är det ett projekt inom Stockholms Cykelförbund, men det vänder sig till cyklister i hela landet. Budgeten ligger i dagsläget på 300.000 SEK, men man jagar ständigt nya sponsorer för att projektet skall kunna ensamt bära så stora delar av tävlingskostnaderna som möjligt.

Grundtanken i projektet Svealand Cycling Team är att i tre steg utbilda unga cyklister till internationella landsvägscyklister. Steg 1 – Pojkar/Flickor 15-16 år. Tränar på att vara med i ett Team. Här reser vi tillsammans till Danmark samt U6 i Tidaholm. Övriga nationella tävlingar sker i sin klubbdräkt. Steg 2 – Dam- & Herrjunior. Här lyfter vi teamet till fler internationella tävlingar. Här skall teamet träna på att köra som ett lag och ges möjlighet att mäta sig med Europas bästa. Här tävlar vi i hela Norden samt även i Europa. Steg 3 – U23. Här skall vi skapa en plattform för Svenska cyklister att tävla på den internationella arenan. Ge dem möjlighet som lag och som individ att ta det sista steget ut i Europa, förklarar Oskar Ekman.

Svealand Cycling Team tillhandahåller viktiga resurser för att unga cyklister skall kunna tävla i internationell konkurrens

Sedan några år tillbaka saknar Sverige både strukturerade team för juniorer och U23 med tävlingsprogram i Europa. Det som Stokholms Cykelförbund gör är att skapa det viktiga trappsteget mellan att vara bra i Sverige och att veta vad som krävs och att få möjlighet att utveckla förmåga för internationell cykling. Ekman välkomnar fler liknanade projekt och hoppas att många goda krafter inom cykelsporten kan bidra både med rekrytering av nya cyklister, tävlingsverksamhet och resurser.

Cyclesport.se önskar stort lycka till, gratulerar till framgångar och lyfter på hatten för ett enormt viktigt initiativ för unga svenska cyklister.

Länkar:
https://www.instagram.com/svealandcyclingteam/
Svealand Cycling Team | Facebook

Videoklipp sammandrag från etapperna i Vuelta Ciclista Ribera del Duero (UCI 2.1):
Etapp 1: https://www.youtube.com/watch?v=dmn5hJrG-_M
Etapp 2: https://www.youtube.com/watch?v=cJNZv2jVJe0
Etapp 3: https://www.youtube.com/watch?v=lQdv_kS_4UU
Etapp 4: https://www.youtube.com/watch?v=ZwcCUOIAe20

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.