Svenskt rekord och två världsrekord på Jun/U23-EM på bana

Gustav Johansson och Christoffer Eriksson var de två åkare som representerade Sverige vid EM på bana för juniorer och U23. Det blev placeringar i mitten av fältet för båda två – en mycket bra insats för ett land som ar små möjligheter till velodromcykling på hemmaplan. Svenskättlingen Zoe Bäckstedt som tävlar för det britiska landslaget slog världsrekord för juniorer på 2 km förföljeselopp och 3km lagförföljelse.

– Jag hade som målsättning att slå det svenska rekordet på 1.05.18, skrev Christoffer Eriksson på Instagram efter torsdagens tävlingar i Apeldoorn. Han slog rekordet och körde in som 13e bästa åkare på det kilometerlånga tempoloppet. Det nya svenska erkordet är 1.04.446.

Rekord med svenskintresse landades även av Zoe Bäckstedt, dotter till ex-proffset Magnus Bäckstedt från Linköping. 16-åriga Zoe som är född och uppvuxen i Wales tävlar för det brittiska landslaget, Team GB. Zoe och henns storasyster Elynor (Trek-Segafredo) betraktas som ett par av cykelsportens stora framtidslöften. Zoe är även en framgångsrik cross-cyklist där hon tävlar för det belgiska laget Tormans-Acrog. I Apeldoorn skapade hon stora rubriker efter att ha slagit världsrekord på 2.000 meter fördöljeslopp för juniorer. Världsrekordtiden lyder 2.17.494. Värdsrekordtiden sattes under kvalet. I finalen vann hon guld med en marginal på nästan fyra sekunder.

Guld och världsrekord blev det för Bäckstedt även i lagförföljelse. Det brittiska laget vann det 3.000 meter långa loppet på tiden 4.21.417. Zoe var även med i det segrande paret i Madison. Trippla guldmedaljer och dubbla världsrekord är ingen dålig packning att ta med sig hem från Holland.

Den andra svenske U23-cyklisten att tävla var Gustav Johansson som körde det 15 km långa scratchracet. Han slutade på en sjätteplats efter att ha spurtat i mål tillsammans med huvudklungan, ett varv bakom segrande Caixas från Portugal. I poängloppet blev det en 14e plats och när omniumtävlingarna var klara noterades Gustav för en 16:e plats i den disciplinen.

RESULTAT FINAL 1 KM TEMPOLOPP:
1 KOOL Daan NETHERLANDS 1:01.569, 58.470 km/h
2 NORRIS Hayden GREAT BRITAIN 1:01.714, 58.333 km/h
3 HOHNE Anton GERMANY 1:01.811, 58.242 km/h

13 ERIKSSON Christoffer SWEDEN 1:04.446, 55.860 km/h

RESULTAT SCRATCH RACE 15 KM (60 VARV):
1 CAIXAS Rodrigo PORTUGAL
2 DENS Tuur BELGIUM -1 varv
3 BABOR Daniel CZECH REPUBLIC -1 varv

7 JOHANSSON Gustav SWEDEN -1 varv

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.