Superstark Lucas Eriksson satte färg på Vallonien Runt

25-årige Lucas Eriksson från Borås gjorde sin kanske starkaste prestation någonsin i proffscircusen när han avfyrade ett fyrverkeri av attacker på de avslutande kilometrarna av den sista etappen på Tour de Wallonie i sydöstra Belgien. Det blev en sammanlagd 14e plats för svensken som visade en enorm kapacitet på nivå högt över vad som kan förväntas av cyklist i ett World Team.

Lucas Eriksson gör sin fjärde säsong för det danska teamet Riwal Cycling Team. Laget har varit upp på ProTeam-nivå, dvs den näst högst nivån inom internationell cykling. Efter fjolårets säsong med pandemins utmaningar har laget tagit ett kliv tillbaka och är återigen ett UCI Continental Team, dvs. den tredje nivån av UCI-registrerade team. Trots förändringen så har man i laget kunnat behålla en hög nivå på tävlingsprogrammet, något som märktes tydligt då man i sällskap med 13 UCi World Team och 8 st UCI ProTeam stod på startlinjen på det prestigefyllda femdagarsloppet Vallonien Runt.

I den tuffa konkurrensen gjorde Eriksson mest möjliga i skyltfönstret mot flera av världens mest inflytelserika stallchefer och scouter. Han körde stenhårt och utnyttjade sin enorma styra som puncheur i de branta korta backarna i belgiska Ardennerna. Lucas visade tidigt i tävlingen att han tänkte finnas med i kampen om fina placeringar. På den tredje etappen attackerade fint i avslutning, men det är insatsen på avslutningsetappen som han kan skriva upp som en av sina starkaste insatser i tuffast möjliga konkurrens.

Avslutningen på den sista etappen bar Lucas signum. Lucas attackerade om och om igen. Han plockade tidsbonus på toppen av ett par backar och det var hans insats som bidrog till att fältet splittrades ordentligt. Det fanns många starka krafter i fältet som ville ha en större klunga i mål och trots att allting varit mycket utdraget så blev det en klunga om ca femtio cyklister som spurtade om segern. Lucas slutade som fjortonde man totalt i tävlingen, en mycket meriterande placering på en tävling på den här nivån – särskilt med den körning som svensken visade upp. Lucas visar en klass som är i nivå med cyklister på sportens högsta nivå.

SLUTRESULTAT TOUR DE WALLONIE:
1 Quinn Simmons (USA) Trek-Segafredo 20:31:13
2 Stan Dewulf (Bel) AG2R Citroën Team 0:00:04
3 Alexis Renard (Fra) Israel Start-up Nation 0:00:20
4 Fernando Barceló Aragon (Spa) Cofidis 0:00:24
5 Pascal Eenkhoorn (Ned) Jumbo-Visma

14 Lucas Eriksson (Swe) Riwal Cycling Team 0:00:33

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.