Jenny Rissveds försvarade sin SM-titel i cross country


– [no link]

JöNKöPING ::: Falultjejen Jenny Rissveds (Falu CK/Scott Odlo MTB RT) kan fortsätta att titulera sig svensk mästarinna även i disciplinen XCO ytterligare ett år. Idag vann hon en övertygande seger vid de svenska mästerskapen i Hallby utanför Jönköping.

Det blev stora avstånd mellan cyklisterna i damklassen idag vi svenska mästerskapen på MTB i Jönköping. Det skiljde knappt tio minuter mellan guld- och bronmedaljören i dagens 23,4 km långa lopp.

Tyvärr har inte damklassen på MTB haft samm gynsamma utveckling som sin motsvarighet på landsväg. Disciplinen XCO, olympisk cross country, fortsätter stadigt att vara en av de mindre tävlingsformerna inom svensk cykelsport. Att två avvärldens bästa damcyklister på MTB kommer från Sverige, och var på plats vid mästerskapen, gjorde tyvärr inte att startfältet blev större än de nio åkare som fanns på startlinjen idag.

Även om bredden saknas så är spetsen desto vassare. De båda proffsen och världsstjärnorna Alexandra Engen (Ghost Racing/Jönköpings CK) och Jenny Rissveds kom till Jönköping för att göra upp om mästartröjan, en tröja som Rissveds tog ifjol efter att Engen avstod loppet på grund av sjukdom.

Engen hade aldrig riktigt chansen idag att återta den mästartröja hon själv burit under sex säsonger, från 2007 till 2012. Jenny Rissveds var den starkare idag.

– Jag ville ligga före Alex i första droppet på banan för där visste jag att jag körde säkert. Skulle det hända något skulle jag ligga före och vara säker helt enkelt. Jag körde om i uppförsbacken innan droppet och fick en lucka. Jag började fundera på om jag skulle fortsätta köra eller avvakta. Jag fortsatte, skriver Jenny på sin blogg.

Distansen mellan de två i täten blev till slut 4.43, ett avstånd som definitivt bekräftar vem som är den nya drottningen av svensk MTB-cykling. Guldet var Rissveds andra den här SM-helgen. I fredags vann hon elimineringsloppet, även det före disciplinens regerande världsmästarinna, Alexandra Engen.

Damjuniorerna
I damjuniorklassen blev det en ung blivande stjärna som tog hem segern. I likhet med vad Rissveds gjorde när hon var 16 så har Ida Jansson, Eskilstuna CK, sökt dispens för att få tävla med damjuniorerna på svenska mästerskapen, trots att hon är ett år för ung. I likhet med vad Rissveds gjorde då så vann även Jansson sitt första JSM-tecken som 16-åring. Ida firade sin 16-årsdag igår. Segermarginalen för henne var utklassning, över 13 minuter på de 23,6 kilometrarna. Tiden hade givit henne ett brons i elitklassen.

Resultat damjuniorer:
1 Ida Jansson Eskilstuna CK 01:26:28
2 Jessica Blomqvist Alingsås 00:13:07
3 Julia Karlsson Falköpings CK 00:15:57
4 Frida Engström Motala AIF CK -1 varv
5 Alina Johansson Mjölby CK -2 varv
6 Erika Juntikka Härnösands CK -3 varv

Resultat Damer:
1 Rissveds Jenny Falu CK 01:32:43
2 Engen Alexandra Jönköpings CK 00:04:43
3 Snihs Kajsa IK Jarl Rättvik 00:09:37
4 Erlandsson Åsa Varbergs MTB 00:12:14
5 Thelberg Emmy Härnösands CK 00:13:08
6 Ferner Felicia Borlänge CK 00:13:50
7 Tyllman Linn Föreningen Team Corratec Sweden -1 varv
8 Öberg Sara Vårgårda CK -2 varv
9 Backman Sandra CK X -2 varv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *