Skall Sverige göra som Norge för att få fler unga cyklister


Högprofilshjul i carbon hör inte hemma i ungdomscyklingen tycker Norska cykelförbundet och förbjuder dom breda fälgarna. – [no link]

OSLO, NORGE ::: I Norge har man sedan flera år tillbaka regler som begränsar ungdomar från att använda den allra dyraste teknologin på sin cyklar. Senast i dagarna offentliggjordes ytterligare bägränsningar som skall göra det billigt och enkelt att börja hålla på att tävla på cykel. Det är inte länge sedan Svenska Cykelförbundet avslog en liknande motion om begränsande regler i Sverige. Är det dags att tänka om?

Norsk cykelsport är på stark frammarsch. I vårt västra grannland är cykel bland dom tre populäraste motionsformerna. Det är inte så länge sedan som Sverige var storebror i cykelsammanhang men trots internationella medaljer och en position som en av de mest framstående sporterna i landet så för cykelsporten en tynande tillvaro.

En stor del av cykelsportens framtid är rekryteringen. Det är dyrt att hålla på med cykel, speciellt i Sverige. Det finns inga direkta begränsningar vad gäller vilken typ av utrustning en ungdomscyklist får lov att använda sig av i jämförelse med eliten och det är inte sällsynt med cyklar som kostar en ordentlig slant även i de yngsta klasserna.

I Norge har man tacklat problem med på samma sätt som man gör i många andra europeiska länder. Man har stiftat regler som gör att den mest extrema utrustningen inte kan användas av ungdomar.

Senast den här frågan var i ropet i Sverige så var det Falköpings CK som motionerade till förbundsmötet om att man ville se en begränsning i tillåten profilhöjd på de hjul som används i ungdomsklasserna. Detta för att undvika dyra carbonhjul på 11-16-åringar. Förbundsstyrelsen yrkade avslag och så var det med det.

I Norge får en cyklist under 16 år inte tävla med en cykel som väger under 8 kg. Det är inte heller tillåtet med carbonfälgar som är högre än 2,5 cm. Det finns även regler som förbjuder elektriska växelsystem och hjul med färre än 16 ekrar för ungdomar.

Visst finns det hjul som kostar massor och har fälgar som är lägre än 2,5 cm. Men reglerna visar inte bara en begränsning utan även en vilja att tackla ett problem som all utrustningsintensiv idrott brottas med.

Det finns kanske många föräldrar som redan är invigda i sporten som inte ser det här som ett problem, men det är ju inte de som redan finns i sporten som skall tillfrågas, det är ju dom som inte redan är inne i sporten som skall få frågan.

Det här inlägget är skrivet av redaktionen på Cyclesport.se. Om du är av en annan åsikt eller har fler synpunkter i ämnet, så är du hjärtligt välkommen att sända ditt inlägg i debatten till info@cyclesport.se. Gör din röst hörd!