Lyckad motionskonferens kan ge ny tävlingform


Intresset för cykling ökar i Sverige och motionscyklisterna blir snabbare och kräver mer av arrangörerna. Foto: Carolina Käll – [no link]

MOTALA :::

I helgen hölls det en Motionskonference i Motala. Ett femtiotal deltagare från olika motionslopp runt om i landet fanns på plats.

I inbjudan från Svenska Cykelförbundet stod att läsa att det blåser nya vindar i cykelsverige med avseende på motionscykling. Visst är det så! Etablerade motionslopp har ökat antalet startande och nya motionslopp har startat. En av orsakerna är naturligtvis ett ökat mediautbud, inte så mycket från svenska medier utan främst via Eurosport.

-Det var en givande konference som gav ett stort kontaktnät för svenska motionsloppsarrangörer, berättar Gary Jones som är ordförande i Svenska Cykelförbundets motionskommitté. -Även om det handlar om arrangörer som kör sina arrangemang på samma dag så har vi skapat en vi-känsla bland arrangörerna som gör att vi tycker att vi kompletterar varandra mer än vad vi konkurrerar med varandra.

En av de frågor som diskuterades flitigt var huruvid motionslopp skall tillhandahålla tidtagning och resultatlistor. Fårgor som står i fokus för denna förändring är bl.a. arrangemangens säkerhet. Ett motionslopp har som regel inget tillstånd från länsstyrelsen eftersom det handlar om cykelåkning helt i enighet med de gällande trafikreglerna. Då man presenterar en resultatlista och därigenom inför ett tävlingsmoment så ökar risken att enskilda eller grupper av cyklister åsidosätter trafikreglerna och riskar att skada sig själva eler andra.

– Vi kan se att det finns flera cyklister som vill köra motionslopp med resultatlista, berättar Gary. Arrangören måste då ordna loppet som en tävling med tillstånd från myndigheter. Begränsningen blir samtidigt att man måste inordna sig i de regler som gäller för tävling i svenska cykelförbundet med en maximerad anmälningsavgift. Arrangören kan maximalt ta ut 60 kr istället för 200-400 kr som man vanligtvis tar.

-Vi har sett ett par bra lösningar ur säkerhetssynpunkt, bl.a. kan nämnas Energitrampet och Gran Fondo. Motionskommitténs uppgift är att representera cykelsverige och vi kommer därför att lämna ett förslag till SCF’s styrelse om att etablera en ny form av motionstävling med skräddarsydda regler. Då får vi möjlighet att ta hand om de cyklister som vill tävla men inte ta steget fullt ut som organiserade tävlingscyklister. Arrangörer får möjlighet att fortsätta med arrangemang som går att finansiera helt med startavgifterna, säger Gary.

-Jag vill vara med och öppna upp dialogen mellan tävlingskommittén och motionskommittén för att hitta nya lösningar. Jag tror att det kommer att vara nyttigt för hela cykelsporten i Sverige, säger Gary. -Det är viktigt att klubbarna ser nyttan med motionärerna och vad de betyder för sporten som helhet.

Några av de inbjudna gästerna till konferencen var Silvia Sjödin från AF Aktivera i Tierp. Hon berättade om hur det är att starta en ny cykelklubb och ett nytt motionslopp. Lars-Inge Svensson frånFolksam pratade försäkringar. Bernt Johansson som fungerat som ett bollplank och samtalspartner för motionskommittén den senaste tiden.

Gary Jones är sedan i höstas ordförande för motionskommittén. Han har stor erfarenhet av motionscykling. Själv har cyklat 153 motionslopp sedan han komtill Sverige för arton år sedan.