Vart finns svenskheten i Unibet??


Jonas Ljungblad är ännu enda svensk i Unibets proffslag. – [no link]

SKARA :::

Svenska spelbolaget Unibet satsar stort på cykelsporten. Svenska cykelintressenter jublar och tänker att det är ett lyft hela sporten i landet. Hur stort bli lyftet egentligen?

Det florerat många rykten om svenska företags satsningar på proffscykling under sommaren och hösten. Både IKEA och Ericson har nämnts som möjliga sponsorer till Ferrettis italienska lag (med bl.a. Gustav Larsson). Affären mellan Ericsson och Ferretti visade sig inte ha någon som helst grund utan teamet var utsatt för en rejäl blåsning av den inblandade agenten. Resultatet av den affären är att bl.a. Larsson nu är arbetslös.

Två svenska företag
Klart är i alla fall att två svenskägda företag kommer att lägga in stora pengar i proffscyklingen. Bianchi som ägs av svenska Cycle Europe satsar vidare på flera olika fronter genom sina olika länders avdelningar. De svenskar som vi idag vet kommer att köra vidare med stöd av Bianchi är Magnus Bäckstedt och Emil Lindgren. Veronica Andreasson har ännu inte gjort klart med något fortsatt kontrakt.

Det andra företaget är spelbolaget Unibet. Att Unibet hamnade inom proffscyklingen kom kanske som en överraskning för den svenska ledningen. Satsningen följde med då bolaget köpte upp det belgiska spelbolaget MrBookmaker.com. Laget har fortfarande en möjlighet att få den sista ProTour-licensen (Fassa’s gamla licens). Ag2R är värsta konkurrenten men missgynnas i utnämningen då det redan finns många franska lag i ProTour. Det skulle vara en lysande framgång för bolaget ur marknadsföringshänseende. Men hur använder man detta för sina svenska intressen?

En svensk i laget
Jonas Ljungblad kontrakterades för laget redan i somras. Sedan dess har laget skrivit kontrakt med flera cyklister från skilda delar av världen. Men inga ytterligare svenskar. Varför är inte detta en fråga för de svenska ägarna? Om man ser till hur andra lag gör så finns det ett tydligt samband. BARLOWORD har flera sydafrikaner i laget, DISCOVERY CHANEL har många amerikaner, italienska sponsorer har många italienare osv. osv. Det finns många riktigt duktiga cyklister från Sverige. Vad är det som gör att en svensk huvudsponsor inte vill att landets egna idrottare skall få möjlighet till internationell framgång? Det kan tyckas att det faktiskt är huvudsponsorns skyldighet att föra ut landets egna idrottare. Är det så att man inte alls vill att deras moljonsatsning skall synas hemma i svedala.

Unibet har utrymme för fler cyklister i laget eftersom man ännu inte har förhandlat färdigt inför 2006. Anställ 2-3 svenskar till så att marknadsvärdet för satsningen även ger resultat på hemmaplan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *