Stenerhag och Klevgård vann Cykelvasan 2021

PRESSMEDDELANDE: Damsegraren Jennie Stenerhag var förhandsfavoriten som vann sin femte seger medan herrsegraren Kristian Klevgård var den stora överraskningen som tog Norges första herrseger i Cykelvasan. Stenerhag vann i en tät spurt medan Klevgård kunde åka i mål helt solo. Cykelvasan är normalt Nordens största mountainbikelopp med 13 000 anmälda deltagare, men i år fanns den stora behållningen istället i de spännande elittävlingarna som avgjordes på torsdagskvällen.

Damklassen
I damklassen kom 33 elitdamer till start på Tjärnhedens IP i Sälen på den sena torsdagseftermiddagen, men redan i Smågan bestod tätklungan av 16 stycken damer med dubbelt norskt längst fram i form av de två senaste årens segrare Elisabeth Sveum och Hildegunn Hovdenak.

De var 16 även fram till den andra kontrollen i Mångsbodarna där Linn Gustafzzon vann spurtpriset. Därefter drogs klungan ut allt mer och det gick fort när Linn även tog spurtpriset i Risberg.

Därefter blev det en grupp på tio damer som åkte tillsammans, länge anförda av Cykelvasans debutant Emma Belforth, mot Bergspriset i Evertsberg. Men där var det den fyrfaldiga segraren Jennie Stenerhag som var först in under Bergsprisportalen, fyra sekunder före Hildegunn Hovdenak.

Bland andra Elisabeth Sveum fick släppa i Lundbäcksbackarna och snart var de bara sju med Nellie Larsson som var först till Oxberg. Sveum bröt senare loppet. Trots regnen i veckan var banan hård och torr, 15 grader och med en sol som tittade fram ibland i den starka nordvästvinden (som huvudsakligen innebar medvind).

Nellie var först av de sju till kontrollen i Hökberg, men Jennie tog hem det sista spurtpriset i Eldris före Nellie. De övriga fem var Emma Belforth, Sandra Salinger, Ebba Granqvist, Linn Gustafzzon och Hildegunn Hovdenak.

Emma Belforth hade tio meters ledning när hon svängde in på Vasagatan vid Zornmuseet. Men vid klockstapeln var Jennie Stenerhag och Hildegunn Hovdenak ikapp henne och det blev Jennie som vann spurten och körde hem sin femte seger i Cykelvasan. Hovdenak blev tvåa och Nellie Larsson trea, medan Belforth hamnade utanför pallen.

– Lite upp och ner har det känts, sade Jennie Stenerhag med segerkrasen runt halsen, först kändes det bra och sedan hade jag en liten svacka. Sedan tog jag bergspriset i Evertsberg och då kändes det ganska bra. Men jag fick en liten dipp igen. Men sedan tänkte jag att jag måste ta det sista spurtpriset för att känna att jag har någonting i benen, så jag gjorde det och kände att det kan finnas någonting där… Men ett upplopp är alltid svårt och jag tror att det var den hårdaste spurten jag någonsin har gjort för jag såg nog stjärnor mot slutet.

– Jag kände att det blev en väldigt lång spurt eftersom Emma gick ganska tidigt, så jag jagade ifatt henne först och sedan drog jag igång så den blev nästan lite för lång, så jag bara hoppades att det skulle hålla.

Jennie Stenerhag har vunnit Cykelvasan 2012, 2015, 2016, 2017 och nu 2021.

Herrklassen
Herrarna startade 45 minuter efter att damerna gett sig iväg. De var 91 cyklister som rullade iväg mot Mora. Precis som i damklassen så var det den regerande mästaren, Emil Lindgren, som kom först till den första kontrollen i Smågan.

I Mångsbodarna var det Casper Johansson som var först innan den långa ormen av cyklister rullade vidare i Vasaloppsarenan. Casper tog även spurtpriset i Risberg, men i Evertsberg var Emil Lindgren åter först.

Därefter skedde en intressant utbrytning av två man, David Eriksson och Kristian Klevgård. David var först i Oxberg och där hade de båda en ledning på över en minut före de jagande som var 20–25 man. På väg mot Hökberg växeldrog utbrytarna men vid Hökbergskontrollen hade David Eriksson fått släppa sju sekunder. Den ledande norrmannen hade 57 sekunder bak till klungan, som drog upp farten för att försöka nå ikapp.

Kristian Klevgård, som var 141:a 2017 i sin enda tidigare start i Cykelvasan, hade fortfarande 48 sekunders ledning i Eldris med nio kilometer till mål. Skulle han bli den förste norske herrsegraren i Cykelvasan? Svaret blev ja. Skrällsegern var 27-årige Klevgårds största seger någonsin. 30 sekunder efteråt kom den stora klungan. Tvåa och trea blev de båda Cykelvasan-veteranerna Matthias Wengelin och Emil Lindgren som bägge tog sin sjätte pallplats i Cykelvasan!

Efter loppet berättade Kristian Klevgård att som landsvägscyklist var hans taktik att hänga med i loppet och positionera sig, och sedan ta chansen att sticka ifrån när det blev läge. Möjligheten kom alltså före Oxberg och det höll ända in i mål.
– Jag kände att jag var lite starkare. Han (Eriksson) drog lite kortare förningar men jag visste inte om han var lurig eller sliten. Jag hoppades han var sliten och i en av backarna gick jag iväg. Sen var det bara att köra.

Men det var inte förrän Klevgård såg målet som han var säker på att vinna:
– Jag vände mig bakåt och såg att ”yes, det höll”! Jag hörde ganska länge att det var 30 sekunder, så jag tänkte bara att det här var min chans så jag måste bara köra och köra. Så det blev tempokörning den sista milen och jag trodde inte jag skulle vinna. Det är helt sjukt.

RESULTAT
Cykelvasan 90 Elit, 94 km Sälen-Mora, damer, 2021-08-19
1 Jennie Stenerhag, (SWE), Falu CK/Åbro, 3.11.23
2 Hildegunn Gjertrud Hovdenak, (NOR), Nesset CK, 3.11.23
3 Nellie Larsson, (SWE), Team Lapierre Sweden, 3.11.24
4 Emma Belforth, (SWE), CK Master, 3.11.24
5 Salinger Sandra, (SWE), Mix Sports Club, 3.11.24
6 Linn Gustafzzon, (SWE), ML sports club, 3.11.25
7 Ebba Granqvist, (SWE), Luleå Cykelklubb, 3.11.26
8 Carolina Licht, (SWE), Mix Sports Club, 3.15.01
9 Erica Zetterlund, (SWE), Hjo VK, 3.15.55
10 Clara Lundmark, (SWE), Norbergs CK, 3.16.56

Cykelvasan 90 Elit, 94 km Sälen-Mora, herrar, 2021-08-19
1 Kristian Klevgård, (NOR), IK Hero, 2.45.29
2 Matthias Wengelin, (SWE), Länna Sport CK, 2.45.59
3 Emil Lindgren, (SWE), Serneke Allebike MTB TEAM, 2.45.59
4 Richard Larsén, (SWE), Vincents CC, 2.46.00
5 Vidar Mehl, (NOR), Team Hunton Hard Rocx, 2.46.00
6 Carl Kagevi, (SWE), Kia Racing team, 2.46.00
7 Oscar Lind, (SWE), Serneke Allebike CK, 2.46.00
8 Johan Norén, (SWE), Team Skövde CK 30K, 2.46.00
9 Edvin Lindh, (SWE), Team Ormsalva AC, 2.46.00
10 Viktor Lindqvist, (SWE), Kolmården Mtb, 2.46.00

Bergspriserna i Evertsberg vanns av Jennie Stenerhag på tiden 1.45.40 och Emil Lindgren 1.33.04.

CYKELVASAN 2022
Anmälan till Cykelvasan 2022 och Vasaloppets sommarvecka 2022 öppnar söndag 26 september 2021 på Vasaloppets hemsida!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.