En medalj till Sverige vid EM på MTB i serbiska Novi Sad

Joel Burman från Borlänge följde upp VM-succén från två år sedan med ett nytt mästerskapsbrons i discplinen XCE. Detta blev Svenskarnas främsta resultat då de Europeiska Mästerskapen avgjordes i Novi Sad i Serbien. Det var en förhållandevis stor svensk trupp som fanns till start och många unga åkare fick viktig mästerskapserfarenhet.

Tävlingshelgen inleddes under torsdagen med stafett. Sex svenska cyklister fanns på startlinjen och det blev en åttondeplats för VIlgot Lindh, Oskar Lind, Jaob Söderqvist, Tilda Hylén, Malin Oskarsson och Linn Gustafzzon. Segern gick til ldet italienska laget.

Nästa discplin att avgöras var elimineringsloppen, XCE. Ella Holmegård var där bästa svenska i damklassen med en 16:e plats. Gaia Tormena från Italien vann den klassen. På herrsidan blev det den enda svenska mästerskapsmedaljen då Joel Burman från Borlånge körde in som trea i finalen och därmed kunde hänga bronsmedaljen om halsen vid prisutdelningen. Edvin Lindh var 13:e man i loppet som vanns av holländaren Jeroen van Eck.

När cross countrytävlingarna drog igång så fanns det svensk representation i två av de sex tävlingsklasserna. Damjuniorerna Malin Oskarsson och Ida Ossiansson återfanns på 27e respektive 38e plats. Tilda Hylén tvingades tyvärr att bryta. I herrjuniorklassen blev placeringarna 28, 31, 54 för ynglingarna Hugo Sandin, Jakob Söderqvist och Albin Rimås.

Vilgot Lindh, David Risberg och Oscar Lind utgjorde det svenska U23-landslagt med placeringarna 23, 29 och 30. Segrade gjorde Schweizaren Joel Roth. I damelitklassen blev det favoritseger genom Pauline Ferrand Prevot från Frankrike. Linn Gustafzzon var ensam svenska i tävlingen och slutade på en 26e plats. Herrelitklassen avslutade mästerskapshelgen. Segern gick till Schweizare Lars Forster. I den här klassen fanns ingen svensk till start.