Team Bliz-Merida tog årets första seger i spanska Elda

ELDA, SPANIEN – PRESSMEDDELANDE:
Sista helgen innan UCI Europe Tour startar för Team Bliz-Merida fick en riktig smakstart. Det blev seger för Yannick Janssen i den spanska staden Elda. 24-åringen från Limburg fanns med en i en utbrytargrupp med nio åkare som kom loss med fem mil kvar att köra. Inför spurten attackerade Janssen och vann lopp i stor stil.

Det var ett stort startfält med drygt 200 cyklister samlat inför Interclub Vinalopó Elda idag. Med två bergspris och en stark vind över bansträcknings öppna partier så var det klart redan från start att det skulle komma att bli tuffa mil i sadeln. Team Bliz-Merida kom till start med fyra cyklister. Yanick Janssen, Barry Miller, Niklas Henttala och Carl Ljunggren.


Klicka på bilden för att visa större

Jannsen på femte plats i klungan på väg upp mot första bergspriset. Foto: Valentin Baat

Med ca fem mil kvar att köra var fältet splittrat efter ett långt parti med kantvind. I täten avlöste attackerna varandra. Samtliga åkare från det svenska laget gjorde försök att komma loss. Det blev lagkaptenen Janssen som till slut lyckades.

Inför det sista bergspriset, en klättring på 2,5 km, så hade en tätgrupp med nio cyklister bildats. I gruppen fanns tre starka cyklister från Gandia Renault Ginestar, ett av de dominerade teamen i Östra Spanien just nu. Alla nio i utbrytningen jobbade bra tillsammans ända in på sista milen av loppet. Efter ett par attacker av andra team så laddade Yannick på en attack för att testa vilka som svarade. Fältet sträcktes ut och så snart han var ifattkörd så kom nästa attack. Janssen gjorde ett kraftig kontringsryck på den attacken och kom iväg med en av Gandia-åkarna.


Klicka på bilden för att visa större

– Jag trodde att jag skulle bli tvåa. Jag trodde aldrig att jag skulle komma i ett nytt läge för att attackera min utbrytarkollega. Jag tog en alldeles för vid kurva i näst sista rondellen och lyckades komma jämsides och sedan in bakom spanjoren. När han kollade över vänster axel mot jagande klungan så attackerade jag stenhårt på högersidan. Jag fick den lucka jag behövde och det höll hela vägen, beskriver Yannick om avslutningen på loppet.

Det blev seger i stor stil, årets första för Team Bliz-Merida. Under den sista milen jagade den 18-årige finländaren Niklas Henttala i en grupp med två åkare. Duon var mycket nära att komma ikapp utbrytarna men huvudklungan gick som ett expresståg och hämtade in de båda med knappa kilometern till mål.

– Det är jättekul med en så här stark inledning på säsongen. Vi har nu kört fyra av fem tävlingar i Spanien under en månads tid, samtliga med mycket gott resultat. På fredag åker vi vidare till Portugal där vår första deltävling i UCI Europe Tour, Classica Loulé, körs på söndag, kommenterar Dennis Nystrand, team manager i Team Bliz-Merida.

Team Bliz-Merida har ett mycket fint tävlingsprogram att se framemot under våren. Efter tre lopp i Portugal så far laget vidare till det tio dagar långa etapploppet Tour de Maroc i Afrika. Senare under våren körs även Hollands äldsta etapplopp, Olympia’s 3M Tour och det stora polska etapploppet Baltyc – Karkonosze Tour, båda med sex etapper.


Klicka på bilden för att visa större

Teamet som fixade segern i dagens lopp. Fr.v: Niklas Henttala, Yannick Janssen, Barry Miller och Carl Ljunggren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *