Norsk 18-årig talang rekryteras till Team Bliz-Merida inför 2015

SKARA – PRESSMEDDELANDE
Det svenska elitlaget Team Bliz-Merida hade en fantastisk säsong 2014. Det blev 16 segrar i fem olika länder. En av lagets åkare blev dessutom 5:a på Europamästerskapen. Inför säsongen 2015 har teamet satt upp nya mål, en av åkarna som skall vara en del i det arbetet är den unge norska talangen Mikkel Tefre Lunder från Baerum i utkanten av Oslo.

– Vi kommer in i säsongen 2015 med ett stort självförtroende. Vi har aldrig tidigare varit ett lag med många segrar. Nu lossnade det ordentligt och vi vill naturligtvis följa upp det med nya framgångar, förklarar team managern Dennis Nystrand.

Team Bliz-Merida profilerar sig som ett Skandinaviskt team som jobbar med att utveckla unga talanger mot cykelsportens absolut högsta divisioner. Det handlar med andra ord om att skapa förutsättningar för att både backa upp-, och visa upp de talanger som finns i laget. Efter den gångna säsongen återfinns tre av lagets tidigare åkare i team högre upp i det internationella divisionssystemet.

– Vi är jätteglada när vi ser att det jobb vi gör är tillräckligt för att större team skall förstå hur duktiga och kunniga våra åkare är. Som lagledare så finns det ju helt naturligt en paradox i att både vilja kunna göra bästa möjliga resultat och samtidigt jobba för att ens bästa åkare skall skriva kontrakt med större lag och lämna oss. Cykelsporten har heller inga övergångssummor så det är tyvärr ingen ekonomisk vinning när våra åkare går vidare i karriären. Vi får förlita oss på att våra sponsorer har samma brinnande vilja för att vilja hjälpa unga löften på väg fram som vi själva har.

Tio cyklister har rekryterats in i lagets A-trupp till kommande säsong. Ytterligare fyra åkare ingår i en utvecklingsgrupp som inte tävlar fullt så intensivt. Det är en trupp som består av många riktigt unga cyklister, men samtidigt så finns det flera riktigt rutinerade åkare i laget som kan ta på sig kaptensbindeln under loppen.
18-årige Mikkel Tefre Lunder har varit en del av det norska juniorlandslaget vid flera tillfällen under säsongen 2014. Han var mycket besviken då han togs ut som reserv istället för ordinarie i det laget inför Junior-VM, en besvikelse som ökat hans motivation och vilja att göra bra resultat under 2015.

– Jag tycker verkligen att det är ett spännande lag, både med flera unga åkare i min egen ålder och flera rutinerade. Nästa säsong blir väldigt lärorik eftersom det är mitt första år som senior men jag skall bita ifrån mig bra. Mitt mål är att vara aktiv, sätta min prägel på loppen och bidra med pallplatser på de mer kuperade etapperna, förklarar Mikkel.

Unge Mikkel är väl bekant med laget eftersom storebror Nikolai kört där sedan 1:a augusti det här året. Han studerar nu sitt sista år vid Norsk Toppidrettsgymnas på hemmaplan i Baerum. Första loppet med med Team Bliz-Merida blir i Spanien i mitten på februari.

Inom de närmaste veckorna kommer resten av truppen i 10-årsjubilerande Team Bliz-Merida att presenteras. Laget som startades 2005 har sin bas i Skara i sydvästra Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *