Finsk seger genom Manninen i premiären av Nässjö Stad GP

NÄSSJÖ – För andra gången på mindre än en vecka fick den svenska cykeleliten köra den första upplagan av ett välarrangerat nystartat lopp. Den här gången handlade det om Nässjö Stad GP på det Smålandska Höglandet.

Både Kristianstads GP i fredags och dagens Nässjö Stad GP är nystartade tävlingen som körts för första gången i år. De båda loppen har varit fina, välarrangerade tävlingar som uppskattats av både cyklister och publik.

Tyvärr har båda tävlingarna tvingats ställa in sin damklass efter att allt för få cyklister valt att anmäla sig till loppet. Riktigt tråkigt för hårt kämpande arranger som tvingas ta detta obekväma beslut efter att ha planerat för damtävling både tidsmässigt och ekonomiskt. I både Kristianstad och Nässjö blev det en lucka i programmet där de avstängda gatorna i centrum stod tomma då tjejerna skulle ha tävlat och marknadsfört sig själva, sina sponsorer och svensk damcykling.

I likhet med Kristianstad så blev det en riktigt fartfylld herrtävling med offensiv åkning inför en upphetsad publik. De två småländska proffscyklisterna, Nässjös egen Robert Pölder (Giant-Shimano Development Team) och Jönköpings Philip Lindau (Team Joker) gav publiken sina egna hemma favoriter.

Cyklisterna eskorterades runt på det första mastervarvet av det svenska Paracykellandslagets båda handbike cyklister, Jessica Enfot och Peter Malmberg. När de båda vek åt sida var loppet i full gång direkt med en attack av Team Bliz-Meridas Hiski Kanerva från Finland. Lagets andra finne, Matti Manninen, tog hand om det första spurtpriset innan det var dags för en av dages tre viktiga utbrytningsförsök.

Rasmus Mikiver från Linköpingsklubben CK Hymer kastade loss och fick en bra lucka som höll under flera varv. Han blev inhämtad precis före det andra spurtpriset. Hemmasonen Robert Pölder tog hand om spurtpris nummer två. Det blev Philip Lindau som stod för dagens kanske farligaste attack. Han hade en lucka som mest på lite drygt 20 sekunder.

Team Bliz-Merida ville inte låta Lindau köra iväg till seger utan en riktig fight först. Kanerva tog åter spets och drog ensam ifatt avståndet till utbrytaren. Efter att Manninen vunnit ytterligare ett spuprtpris kom en grupp med tre åkare iväg. Norrmannen Nikolai Tefre Lunder från Team Bliz-Merida fanns i gruppen vilket gjorde det lätt för Manninen i klungan där han inte behövde ta ansvar.

Det blev istället andra lag som fick jaga ikapp den här gången. Med ett varv kvar var fältet åter samlat och förhandsfavoriterna fanns där framme. Det var Johan Svensson (Firefighters Updala CK) som var först in på upploppet och den 250 meter långa spurten. Manninen drog igång spurten bakom Svensson. Med femtio meter kvar till mål var det definitivt avgjort och den finske kanonen kande sträcka armarna i skyn i en segergest.

Svensson var tvåa följd av Lindau och Falköpings CK´s Joakim Åleheim. De båda Bliz-cyklisterna Tefre Lunder och Emil Andersson kom in som femma och sexa.

– Det var en rolig tävling, speciellt som det var vänstervarv, det passar mig bra, förklarade Manninen i segerintervjun med speaker Peo Johansson. – Jag måste tacka mitt lag som gjorde ett fantastiskt loppet, vi hade kontrollen genom hela tävlingen.

Efter målgång stämde den lokale rockstjärnan Nikke Borg upp till ett framträdande på den uppbygda scenen vid målområdet på Torget. Smålands Cykelförbund och Nässjö Stad bjöd på en fantastisk sommarkväll som vi hoppas få återse både i framtiden i städer som Nässjö och Kristianstad samt förhoppningsvis många nya arrangörer.

Resultat:
1 Matti Manninen, Team Bliz-Merida 00:56:00
2 Johan Svensson, Firefighters Upsala CK
3 Philip Lindau, Team Joker
4 Joakim Åleheim, Falköpings CK
5 Nicolai Tefre Lunder, Team Bliz-Merida
6 Emil Andersson, Team Bliz-Merida
7 Isac Lundgren, Team Argon 18
8 Niclas Hägglund, Cykelklubben Hymer
9 Lucas Eriksson, Falköpings CK
10 Alexander Fåglum-Karlsson, Falköpings CK
11 Marcus Johansson, Cykelklubben Hymer
12 Robert Pölder, Giant-Shimano Dev. Team/Höllviken CK 00:00:05
13 Victor Rundh, Cykelklubben Hymer
14 Jesper Johansson, Falköpings CK 00:00:17
15 Andreas Thell, Team Argon 18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *